Előfizetői tartalom

Történelmi mélypontra vágta a kamatot az MNB - miért? (2.)

Portfolio
Amint az várható volt, mai ülésén 25 bázisponttal minden eddiginél alacsonyabb szintre, 5.75%-ra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatlábát a monetáris tanács. A tavaly július óta sorozatban már nyolcadik egymást követő kamatcsökkentést a kedvező inflációs kilátások lehetővé tették, miközben a bizonytalanabb nemzetközi befektetői környezet, illetve a magasabb szintre emelkedett magyar országkockázati felár óvatosságra inthette a jegybankárokat. A kamatdöntési közleményből az derül ki, hogy a monetáris tanács megítélése szerint "a nemzetközi pénzügyi környezet megnövekedett bizonytalansága miatt szűkült a kamatpolitika mozgástere." A testület jelzése a korábbi jelzésekkel összhangban van, amely szerint "az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján indokolt további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha azt az ország kockázati megítélése lehetővé teszi."

Összhangban a csaknem egyöntetű elemzői várakozásokkal és a piaci árazásokkal, 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre ma is a magyar jegybank kamatdöntő testülete, amely a korábbi hónapokban "megszokott" 50 bázispontos tempó helyett a 25-ös lépésközt tavaly december óta tartja.Tavaly év végén került a figyelem középpontjába a dubaji, illetve a görög állammal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés