Előfizetői tartalom

MNB: Csökken az infláció, de a vártnál lassabban (3.)

Portfolio
A korábban előre jelzettnél kisebb ütemben, de tovább folytatódik az infláció csökkenése - hangsúlyozza ma kiadott friss inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank szakértői stábja. A lassulás egyrészt a magasabb olajárakkal, másrészt pedig a vártnál nagyobb szabályozott áremelésekkel magyarázható. A visszafogott belső keresleti környezet továbbra is erős árleszorító hatással bír, ami 2011-ben a középtávú inflációs célnál (3.0%) alacsonyabb inflációs ráta kialakulásához vezethet. Másfelől éppen a csökkenő belső kereslet az oka annak, hogy a magyar gazdaság várhatóan csak késéssel követi a globális fellendülést - olvasható a jelentésben.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs előrejelzése szerint (éves átlagban) az idén 4.4%-os, míg jövőre 2.3%-os infláció várható, vagyis a jegybank idén valamivel magasabb áremelkedési ütemmel számol, mint korábban. Ezt már a hétfői kamatdöntéssel együtt közölte a jegybank, de az amögötti konkrét előrejelzéseket, a paramétereket csak ma.Kapcsolódó cikkünk2010.02.22...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés