Előfizetői tartalom

Lengyelország: Miért lett Európa csodaországa?

Portfolio
Makrogazdasági stabilitás, nagy és viszonylag zárt belső piac, szabadon lebegtetett valutaárfolyam és jó gazdaságpolitika. Úgy látszik, nem áll rejtély a lengyel gazdaság példátlan teljesítménye mögött. Mint ismert, Lengyelország a 2008-ban kirobbant válságot Európában egyedüliként recesszió nélkül vészelte át, és az egyik legjobb startpozícióból indulhat akkor, amikor a többi ország még épp hogy csak kilábal a krízisből. A lengyel gazdasági háttér elemeit, a kockázatokat és a lengyel euróbevezetési stratégiát elemzi Békés Gábor az Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa.

Lengyelország Európa "csodaországa". Mint ismert Lengyelország egyedüliként úszta meg a recessziót a válság idején az Európai Unió országai közül 2009-ben. Az egyik kulcs a makrogazdasági stabilitás volt: Lengyelország megtartotta a feltörekvő országok számára adott egyszerű hüvelykujjszabályt, ami kimondja, hogy az inflációt, a fizetési mérleg hiányát és a költségvetési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés