Előfizetői tartalom

Mi maradt a szlovák "csodából"?

Példaértékűnek tartották és sokan szlovák modellként emlegették a legutóbbi szlovák egészségügyi reformot, a folyamat azonban a kezdeti részsikerek után gyorsan elakadt, néhol 180 fokos fordulatot vett a belpolitikai fejlemények miatt. Nem meglepő ezért, hogy szakemberek a fenntartható költségvetési pályára leselkedő egyik legnagyobb veszélynek tartják az egészségügyi kiadásokat. A Nemzetközi Valutaalap illetékesei korábban már igen kemény javaslatokat fogalmaztak meg Szlovákia felé (így például a vizitdíj visszaállítása, a kórházprivatizáció újraindítása, középtávon a jövedelemadó emelése), mivel megítélésük szerint a legutóbbi reformtörekvések nem voltak kellően erősek a pénzügyi rend helyreállítása érdekében.

Általánosságban véve igaz az, hogy az egészségpolitika legfontosabb célja az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés biztosítása, valamint az ágazat fenntartható finanszírozásának megvalósítása. Mindeközben a (drága) technológiai fejlődés által nyújtott és a gazdaságilag megvalósítható lehetőségek közötti szakadékot is mérsékelni kell. Mindemellett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés