Előfizetői tartalom

Hajtsunk be külföldön! Az európai fizetési meghagyás

Portfolio
Az Európai Unió területén a kereskedelmi és vámhatárok lebontásával egyre nagyobb számban fordulnak elő több tagállamhoz kapcsolódó jogviták, amelyek tárgyát a legtöbb esetben valamilyen pénzkövetelés behajtása képezi. Az ilyen követelések gyors és egyszerű behajtásához nyújt segítséget az európai fizetési meghagyásos eljárás. Egyre többen élnek az EK-Szerződésben biztosított jogaikkal a személyek, áruk és szolgáltatások szabad mozgása tekintetében, így természetesnek mondható, hogy megnövekedett az ezzel összefüggő határon átnyúló jogviták száma is. Abban az esetben viszont, amikor a jogviták több tagállamra is kiterjednek, óhatatlanul növekednek a peres eljárás költségei is (tolmácsolási, ügyvédi költségek), valamint vitathatatlanul több akadálya van a gyors és költségkímélő határozathozatalnak.

A fenti probléma orvoslására alkotta meg az EU az európai fizetési meghagyás jogintézményét. Ennek az eljárási formának - amely, mint korábbi cikkünkben már ismertettük (Pénzbehajtás - közjegyzők segítségével ), hazánkban is ismeretes - fő célja a kisebb értékű pénzkövetelések gyors és egyszerű behajtása polgári és kereskedelmi ügyekben. Mivel ez a nemrég bevezetett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés