Előfizetői tartalom

Felfokozott várakozások - Valóban költekezőbbek a magyarok?

Portfolio
A lakossági bizalmi index Bodnár Katalinnak, az MNB-Szemlében megjelent legújabb kutatásai szerint nem jelzi előre a jövőbeli fogyasztások szintjét, kizárólag néhány makromutatót magyaráz jól. Empirikusan bizonyított tény, hogy az utóbbi 5 év során a bizalmi indikátorok nem járultak jelentősen hozzá a fogyasztás egyes változóinak előrejelzéséhez. Az Európai Bizottság által publikált magyar fogyasztói bizalmi indexet nemzetközi összehasonlításban vizsgálva visszaköszönnek a jól ismert sztereotípiák is. Magyarország a fogyasztói bizalmat tekintve az elmúlt 3 év átlagában az utolsó, az elmúlt 10 év átlagában pedig az utolsó előtti helyen állt, legpesszimistábbak a dél- és kelet-európai államokban, a legoptimistábbak pedig az északi országokban élők.

A GKI Lakossági bizalmi indexe a hazai háztartások hangulatát felmérő indikátor, mely az EU ajánlásának megfelelően már 1993 óta havonta 12, negyedévente pedig 3 jövőbeli lakossági fogyasztási kérdésre adott válaszokat publikálja. Ennek az indexnek a jövőbeli fogyasztással való kapcsolatára jelenleg két eltérő magyarázat létezik. Az első szerint a mutató a háztartások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés