Előfizetői tartalom

Hogyan spóroljunk meg néhány százmillió forint bírságot?

Portfolio
Az árrögzítés, valamint a piacok, vevők vagy tenderek felosztását célzó versenytársak közti összejátszás a legsúlyosabb versenyjogi jogsértések közé tartozik, amely rutinszerűen százmilliós bírsággal jár (Magyarországon forintban, az Európai Bizottság eljárásában euróban). A súlyos, az egész csoport előző évi árbevételének 10%-ig terjedő bírság mellett az érintett cégek kártérítési perek hadával nézhetnek szembe, kizárhatók közbeszerzési eljárásokból, illetve ha a jogsértés közbeszerzési vagy koncessziós eljárással kapcsolatban valósul meg, akkor a jogsértést megvalósító személyek akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

Bár az egyre súlyosabb szankciókra és a jogsértés felderítésének egyre magasabb kockázatára tekintettel a cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a versenyjogi megfelelőség biztosítására, még a legalaposabb versenyjogi tréningek és belső szabályzatok ellenére is előfordulhat, hogy a cég - akár a vezetés tudta és szándéka ellenére - egy-egy munkavállaló hanyagsága...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés