Előfizetői tartalom

Mit tehet az új kormány a nők foglalkoztatásáért?

Portfolio
A '90-es években világszinten még az egyik legjobbnak számított a magyar családtámogatási rendszer - állítják szociológusok. Ma pedig már megállíthatatlannak látszik a termékenység és a népesség csökkenése. Magyarországon jelentős az elmaradás a gyermekes nők foglalkoztatásában az európai átlaghoz képest. A magyar családtámogatási rendszer nem haladt a korral, miközben Európában a fő prioritás a nappali gyermekellátó intézmények fejlesztése, ezzel együtt a nők foglalkoztatásának támogatása, nálunk még mindig a pénzbeli szociális támogatásokon van a hangsúly. A családtámogatási rendszer foglalkoztatást (ezen keresztül esélyegyenlőséget és jólétet) támogató újragondolásához érdemes lehet szétnéznünk a visegrádi országokban, ahol az államfunkciók hasonló átalakuláson mentek át, mint Magyarországon. Az alábbiakban a Budapest Intézet Manka goes to work és hasonló témájú korábbi tanulmányaiból állítottunk össze egy összefoglalót.

A családpolitika történelmi "ösztönei". A Budapest Intézet által publikált tanulmánycsomag a visegrádi országok családpolitikáját elemzi, hasonlítja össze 1989 és 2009 között, vagyis a rendszerváltástól napjainkig. A visegrádi országok körülbelül egy időben indultak el a piacgazdaság kialakításának útján. Az állam szerepének átalakulásával együtt formálódó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés