Előfizetői tartalom

Jutalom a gyógyszerkassza kiadásainak csökkentéséhez hozzájáruló orvosoknak

Portfolio
Az Európai Bíróság 2010. április 22-én a C-62/09. számú ügyben hozott ítéletében kimondta, hogy Angliában, illetve Walesben az egészségbiztosítás terén hatáskörrel rendelkező hatóságok által az orvosok részére nyújtott pénzbeli ösztönzés nem ütközik az uniós jogba, amennyiben a pénzügyi ösztönzők tekintetében a transzparencia biztosított, a rendszer objektív ismérveken alapul, és nem tesz hátrányos megkülönböztetést a belföldi gyógyszerek és a más tagállamokból származó gyógyszerek között. Magyarországon más a helyzet. Jutalmazásról szó sincs, ellenben "büntetésként" önköltséges továbbképzésre kötelezik az elvártnál költségesebben rendelő orvosokat.

A döntés hátterében az áll, hogy Angliában, illetve Walesben az egészségbiztosítás területén hatáskörrel rendelkező nemzeti hatóságok pénzbeli ösztönzést kínálnak azon orvosok részére, akik meghatározott terápiás területeken az ösztönző rendszer által támogatott, konkrétan megnevezett vényköteles gyógyszert rendelik az orvos által a betegnek korábban felírt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés