Előfizetői tartalom

Milyen nappal történhet az átalakulás?

Portfolio
Vállalatcsoportok, akár egy akvizíció előkészítése keretében, akár a saját leányvállalataik szerkezetének racionalizálása, veszteséges üzletágak megszüntetése érdekében gyakran döntenek gazdasági társaságok beolvasztásáról, vagy kiválásáról, vagy azok más módon történő átalakításáról. E társasági jogi átalakulások (cégformaváltás, egyesülés, beolvadás, kiválás, szétválás) számos gyakorlati kérdést vetnek fel. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a cégformaváltás, az egyesülés vagy a kiválás hatályba lépésének időpontját hogyan határozzák meg a felek.

Az átalakulás időpontja az a nap, amellyel hatályosan cégbíróság bejegyzi az átalakulást a cégjegyzékbe. Az átalakulás időpontjának társasági jogi, adójogi illetve számviteli szempontból is jelentősége van. Ezzel az időponttal kerül törlésre a cégjegyzékből a beolvadó társaság és ezzel az időponttal hatályosan jegyzi be a cégbíróság a cégformaváltást, illetve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés