Előfizetői tartalom

Gereben Ágnes: Ukrajna az energetika fogságában vergődik

Putyin orosz miniszterelnök a 2010 elején megválasztott Moszkva-barát ukrán vezetéssel folytatott április 30-ai tárgyalásán Szocsiban mintegy mellékesen felvetette a Gazprom és az ukrán állami Naftogaz fúziójának ötletét. Az orosz óriás piaci tőkeértékének csupán 7 százalékát képviselő ukrán vállalat azóta kétségbeesett kísérleteket tesz, hogy enyhítse a Gazprom szorítását, csökkentvén az "egyesülés" veszélyét, ami már csak az erőviszonyokból következően is közönséges elnyelést jelentene. Sőt, a gazdasági diktátum (amint a 2006 januárja óta kitört három orosz—ukrán földgázháború során láttuk: a zsarolás) és a politikai nyomásgyakorlás eszköztárát nyújtaná Moszkva számára.

A Naftogaz mozgásterét ebben a viaskodásban a jelek szerint egyszer s mindenkorra beszűkítette, hogy a stockholmi arbitrázsbíróság nem régi ítélete nyomán - amelyet azóta egy kijevi kerületi bíróság megerősített -, az ukrán vállalat a saját tárolóiból 11 milliárd köbméter "kék fűtőanyagot" köteles a két ország közötti földgáz exportból időközben kizárt RoszUkrEnergo...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés