Gazdaság

Kudarcra van ítélve a kormány terve nyugdíjügyben

Portfolio
A múlt keddi Ecofin tanácskozás után egyre valószínűtlenebb, hogy elfogadják a kezdeményezésünket, miszerint a nyugdíjreform költségeit a hivatalos statisztikákban is el kéne ismerni. A vezető tagországok, akik komoly költségvetési hiánnyal küszködnek nem szívesen adnák beleegyezésüket egy ilyen javaslatra, és mivel csak úgy mehet át a kezdeményezés, hogy mindenki elfogadja, nem nagyon van remény. Szakértők szerint a nagyok negatív piaci reakcióktól félhetnek, ezt a kétséget pedig nem nagyon lehet eltűntetni, még úgy sem, ha tovább folynak a tárgyalások.
Nagy várakozás előzte meg a múlt heti EU pénzügyminiszterek tanácskozását, azonban úgy látszik, hogy amennyire vártuk a keddi találkozót, annyira kevés érdemi bejelentés érkezett. Legnagyobb bánatunkra, éppen az egyik fontos ügyről, a nyugdíjreform költségeinek elszámolásához köthető javaslatról szinte semmilyen információ nem érkezett a miniszterek részéről, sőt a keddi találkozón az illetékesen kerülték az ügy megvitatását. Ezt meghaladóan arról sem lehetett hallani, hogy egyáltalán a jövőben napirendre vennék az ügy megvitatását -írja a Financial Times.

Matolcsy György néhány nappal később, sajtótájékoztató keretében optimistán nyilatkozott, véleménye szerint október végén lehet majd (akár pozitív akár negatív) eredményre jutni a kérdésben, addig viszont komoly birkózásra lehet számítani. A keddi Ecofin gyűlés viszont aggodalomra ad okot, hiszen a pénzügyminiszterek jól láthatóan érdektelennek mutatkoztak a javaslattal szemben, a Financial Times szerint pedig ez koránt sem jó hír a tiltakozó országok számára, akik azt sérelmezik, hogy más EU országok nem engedik beszámítani a nyugdíjreform költségeit a nemzeti statisztikákban.A kilenc ország még augusztus 6-án küldött levelet az EU-nak, amiben azt sérelmezték, hogy a jelenlegi adósság és hiány statisztikák egyenlőtlen feltételeket teremtenek, hiszen azok az országok, amik a korábbi években elindították a paradigmatikus nyugdíjreformot, és ennek keretében a jövőben várható nyugdíjkötelezettségek egy részét felvállalták (értékpapírosították), azoknál rosszabb számok szerepelnek, mint egyébként.Nem babra megy a játék, hiszen jellemzően komoly hatással járna, ha a nyugdíjreform átmeneti költségeit le lehetne írni. Svédországban például a hiány évente a GDP 1 százalékával csökkenne, nálunk 1.5 százalék körüli összeget lehetne leírni a hivatalos statisztikából, míg Lengyelországban még ennél is nagyobb GDP arányos összeget.

A tőkepiaci hatásokat illetően egyelőre nehéz lenne becslésekbe bocsátkozni, legalább is Ben May, a Capital Economics elemzője szerint. A szakértő szerint csökkenne a befektetői bizalom a gyengébb eurózóna tagországokban, azokban ahol nagyobb a költségvetési hiány. Azonban az elemző szerint is nehéz számszerűsíteni a reakciókat, ugyanis azokat nagyfokú bizonytalanság övezi.

Leonardo Sforza, a Hewitt Associates EU-ügyekért felelős vezetője viszont ennél továbbmegy, véleménye szerint azért "dugták a fejüket a homokba" az EU pénzügyminiszterei, mivel hosszú távon nem jár nyereséggel a javaslat a vezető országok számára, sőt annak elfogadásával kétségek ébrednének a befektetők között az euróban denominált értékpapírok iránt.

Az európai CFA Institute irányelvekért és pénzpiaci integritásért felelős vezetője, Charles Cronin szerint a javaslat azért is került elő, mivel az országoknak a költségvetési hiányukat csökkenteniük kell, és természetes, hogy a tőkepiacokkal is el akarják hitetni, hogy képesek a hiányt kezelni. Viszont azok az országok, akik magas hiánnyal küzdenek, koránt sem szeretnék, ha éppen a nemzeti statisztikákban megjelentő nyugdíjígéretek miatt néhány befektetési banki elemző leminősítené a papírjaikat.

A Magyarország által is támogatott javaslat elfogadása azért sem valószínű, mivel Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerint nem sikerült konszenzusra jutniuk a tagországok. A további tárgyalások szükségessége pedig megerősíti, hogy a nagyoknak nem tetszik a főként újonnan csatlakozó országok törekvése.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
imf_kristalinageorgeieva