Előfizetői tartalom

A lengyel-litván konfliktus gazdasági következményei

Október utolsó napjaiban az Európai Unió számos tagállamában felfigyeltek arra, hogy az évszázadon át tartó hatalmi viszályok, területi viták után most újra súlyos következményekkel fenyegető ellentét rombolja a valaha egy királyságot alkotó Lengyelország és Litvánia kapcsolatát. A litvániai lengyel közösség jogai miatt kirobbant botrány egyes elemeiben szinte kísértetiesen emlékeztet a hasonló okok által generált magyar—szlovák konfliktusra.

Már csak azért is, mert mindkét esetben EU-tagállamok kerültek szembe egymással, amelyek közül az etnikai kisebbség jogait megnyirbálni igyekvő kisebb ország történelmi léptékkel nemrég nyerte el (Litvánia esetében nemrég nyerte vissza) államiságát. Tény, hogy miközben a Lengyelországban élő litvánok szabadon használhatják anyanyelvüket, a még 1989-ből származó utolsó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés