Gazdaság

ÁSZ: Kérdéses, hogy szükség van-e Költségvetési Tanácsra

Portfolio
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint kérdéses, hogy a gazdasági helyzet normalizálódásával szükség van-e továbbra is a fiskális fegyelmet független testületként vizsgáló Költségvetési Tanácsra. A KT nem kapta meg a vétójogot, amiről eredetileg szó volt, így fogatlan oroszlánná vált - mondta Domokos László a Magyar Nemzetnek adott interjújában -, a Számvevőszéknek több joga van, a zárszámadáson is számon kérheti a közpénzek felhasználását.
Jobb véleménnyel van a benyújtott költségvetésről az Állami Számvevőszék a Költségvetési Tanácsnál és az MNB-nél is. Domokos László a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott a Költségvetési Tanácsról: a független testületet a válságra való válaszlépésként hozták létre. Kérdéses, hogy szükség van-e ilyen intézményre, amint a gazdasági helyzet normalizálódik. Domokos úgy reméli, válságkormányzásból vissza lehet térni a normális kormányzásra, ami ebben az olvasatban a Költségvetési Tanács megszüntetését is jelentheti. Az Állami Számvevőszék hatásköre nagyobb - indokolt Domokos -, mivel a KT nem kapta meg a vétójogot, fogatlan oroszlánná vált, míg az ÁSZ a zárszámadáson is számon kérheti a közpénzek elköltését a kormányon.

Jó néhány elemében jobb a mostani költségvetési tervezet az előzőknél - értékelte a benyújtott büdzsétervezetet Domokos László -, azonban volna még min javítani. Hiányoznak például olyan törvények, amelyek a büdzsé adatainak alátámasztott voltát igazolják. A kabinet mára - péntekre - ígérte ennek (ún. salátatörvény) kidolgozását.

Domokos az interjúban úgy nyilatkozott, ez nem egy pazarló költségvetés, de azt még nem látni, hogy fűnyíró elv alapján csökkentik a háttérintézmények költségvetését, vagy növelik a hatékonyságot is.

A költségvetési tervezetből továbbra is hiányzik a hároméves kitekintés, amely a 2011 után várható pályáról tartalmaz adatokat; ez egy uniós dokumentum - mondta Domokos.

Domokos teljesíthetőnek látja a hiánycélt, de nem látja elég hangsúlyozottnak, hogy az ország kikerül az Unió túlzott deficit eljárása alól. Az államadósság is csökken, a kamatterhek ennek következtében 1200 milliárd forintról 1067 milliárd forintra esnek vissza.

Hogyan látja az elnök a jövő évi költségvetést?

Domokos László tegnap a Magyar Televíziónak a 2011-es költségvetési törvényjavaslat kapcsán megjegyezte: míg tavaly az Állami Számvevőszék még az adóbevételek 96 százalékáról nem tudott véleményt mondani, az idén ez már csak a 35 százalékára igaz.

Lehet részletkérdésekről vitatkozni, de alapjában véve a költségvetés teljesíthető - fűzte hozzá az MTI szerint. Az ÁSZ elnöke közölte, a bevétel 45 százalékáról már biztosan állítható, hogy teljesülni fog. Hozzátette, bevételi kockázatok a társasági nyereségadó, a hitelintézeti járadékok, valamint jövedéki adó teljesülése körül vannak.

Domokos László elmondta, az idén a választások miatt nagyon lerövidült az az idő, amennyi a jövő évi költségvetés kidolgozására jutott. Úgy vélte, sajnos, ismétlődő tervezési probléma, általános jellemzője a költségvetéseknek, hogy a megalapozása hiányos. A jövő évi költségvetést megbízhatónak, teljesíthetőnek nevezte. Közölte, a büdzsé sok tekintetbe előre lép, de van, amit még javítani kell.

Kedvezőnek értékelte, hogy a költségvetés 2,94 százalékos hiánycélt tűz ki, s azt is, hogy a kamatok kifizetése és törlesztés nélkül pedig megtakarít. A költségvetés szerkezetéről elmondta, több területen megtakarít. Az önkormányzatoknál nagyjából ugyanaz a helyzet lesz, mint tavaly, míg több helyen, például a háttérintézményeknél 5-10 százalékos megtakarítást ír elő. Az idei évet úgy minősítette, hogy nem a nagy kitörés éve lesz és nem is tekinthető normál évnek. Kifejtette, ha év közben problémák lesznek a költségvetés teljesíthetőségével jövőre, akkor korrigálni kell.

Domokos négy hónapja az ÁSZ élénÁSZ: Kérdéses, hogy szükség van-e Költségvetési Tanácsra
Domokos Lászlót 2010 júniusában választotta meg a Parlament az Állami Számvevőszék élére, korábban a Fidesz országgyűlési képviselője volt. A volt kormánypárti képviselő mellett a Ház az ÁSZ alelnökének választotta meg Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár volt polgármesterét.Lázár János frakcióvezető a jelöléskor úgy jellemezte Domokos Lászlót, hogy "azon kevés parlamenti képviselők közé tartozik, aki az elmúlt években, évtizedekben parlamenti munkáját a költségvetési ügyeknek szentelte", aki valóban ismeri az ország büdzséjét.

Arra a felvetésre, hogy megválasztása esetén megfogalmazódhat az a vád, hogy ha volt politikus vezeti az ÁSZ-t, azzal a testület működése átpolitizálódhat, Domokos akkor úgy reagált: a parlamentnek kell mérlegelnie, kit választ meg az ÁSZ-elnökének.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mav ev vegi juttatas