Előfizetői tartalom

400 ezer új munkahely 5 év alatt - Volt már ilyen?

Kádár Piroska
2015-ig 400 ezer új munkahely jön létre Magyarországon - ígérte nemrég Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A Fidesz részéről már 2008 óta kampányígéret a 10 év alatt egymillió új munkahely létrehozása, ráadásul a kormány legújabb nyugdíj előrejelzései is egymillió plusz munkahellyel kalkulálnak tíz évre előre, így az ügy igen fontos lesz a következő években. Hasonló hazai tapasztalatok hiányában azonban nehéz elképzelni, honnan-miként jöhet össze néhány év alatt Magyarországon 400 ezer, tíz év alatt egymillió új munkahely. Ezért megnéztük, az Európai Unió más országaiban volt-e precedens hasonló mértékű bővülésre, és ha igen, annak mi volt a háttere.

A magyarok "eltűnt" tömege. Magyarországon a válság előtt 3,9 millió fő volt a foglalkoztatottak száma, ami a recesszió nyomán mintegy 150 ezer fővel zsugorodott. Ebből a 150 ezer főből a gazdasági kilábalás megindulásával 50 ezer fő jött vissza, ennyit már "ledolgoztunk" a válsághatásból, igaz, egy része állami foglalkoztatottsági programokon keresztül történt. ...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái