Előfizetői tartalom

Az olcsó olajkorszak leáldozóban van

Portfolio
Jelentős mértékben (2,3%-ot) esett tegnap az olajár, miközben az amerikai készletstatisztika nagy csökkenést mutatott, a dollár gyengült, a részvénypiacok stagnáltak. Mivel a fekete arany piaca továbbra sem tud tartósan elszakadni a dollár és részvénypiaci folyamatoktól, ma ennek megfelelően 1,5%-kal korrigált felfele az árfolyam. Bár rövid távon a jelentős mértékű készletszintek miatt az oldalirányú elmozdulások lehetnek jellemzőek a piacon, a hosszabb távú kitekintés (a keresleti oldal erősödésével) a jelenlegi szinteket jóval felülmúló olajárat eredményezhet. Az IEA vezető közgazdásza szerint ugyanis a globális nyersolajkitermelés 2006-ban csúcsra futott.

Igen jelentős mértékű esést mutattak múlt héten az amerikai olajkészletek (nyersolaj: -7,3 m hordó, benzin:-2,7 m hordó, dízel és fűtőolaj: -1,1 m hordó), a várakozásoknál (nyersolaj: +1,2 m hordó, benzin: +0,65 m hordó, dízel és fűtőolaj: -1,8 m hordó) erősebb keresleti oldalra utaló statisztikák tegnap mégsem tudták az olajár esését megfékezni.A mai kereskedésben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés