Előfizetői tartalom

KT: nem hozna arányos GDP- növekedést a foglalkoztatás-bővítés

Portfolio
Áttekintve a magyar foglalkoztatási szerkezet jelenlegi helyzetét a Költségvetési Tanács frissen megjelent háttértanulmánya két fontos megállapításra ad okot. Egyrészt a foglalkoztatás bővítése korlátos, mivel az inaktív népesség jó része nehezen mobilizálható. Másrészt a magyar foglalkoztatás sajátosságaiból fakadóan a megvalósuló létszámbővítés nem hozna azzal arányos GDP-növekedést. A KT korábban is azt mondta, 2015-ig a kormány által ígért 400 ezer új munkahelyből csak 100 ezer valósulhat meg.

Nehezen bevonható inaktív tömeg A Költségvetési Tanács háttértanulmányában a legjobb munkaképes korban lévő korosztályt vette alapul a foglalkoztatási szerkezet vizsgálatához, ez a 15-59 évesek csoportja. Ebben a korosztályban 4,1 millió ember dolgozik vagy keres aktívan munkát, ellenben 2,2 millió fő az inaktív, amelyből 880 ezer fő tanul, 930 ezer fő pedig tartós...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés