Gazdaság

Matolcsy beszólt az Európai Bizottságnak

Portfolio
Matolcsy György szerint "hiteltelen és professzionálisan megalapozatlan" az Európai Bizottság (EB) Magyarországgal kapcsolatos gazdasági előrejelzése. A kormány tartja magát saját előrejelzéseihez - számolt be az MTI.
A nemzetgazdasági miniszter az MTI kérdésére, az EB által hétfőn kiadott Magyarországra vonatkozó fél éves gazdasági előrejelzéséről azt mondta: sem etikai, sem szakmai alapon nem tartják megalapozottnak a bizottság jelentését.

Ezzel kapcsolatban leszögezte: az elmúlt 5 évben egyetlen makrogazdasági adatot sem "talált el" a bizottság.

Matolcsy György szerint az EB két nagy arányú "csalásban volt részes": a bizottság a 2005-2006-ben a 4,7 százalékos államháztartási hiánnyal tervezett költségvetést elfogadta, miközben a deficitet 9 százalék lett 2006 végén; 2009-ben pedig a bizottság elfogadta a 3,8 százalékos deficitet, mint reális, korrekt hiányszámot, úgy, hogy abban egy súlyos "trükközés" szerepelt.

A "trükközésről" azt mondta: felültervezték a bevételeket, és alultervezték a kiadásokat olyan mértékben, hogy a kormány beavatkozásai nélkül közel 7 százalékos lett volna az idei államháztartási hiány.

A miniszter leszögezte: a kormány tartja magát ahhoz, hogy a vállalt deficitszintek és az azt megalapozó gazdasági folyamatok a középtávú előrejelzés szerint alakulnak.
  

Ahogyan arról mai cikkünkben beszámoltunk, az Európai Bizottság ma megjelent prognózisa (ami legutóbbi magánnyugdíjpénztári fejleményeket még nem tartalmazza) szerint a pénztári vagyon beolvasztása nélkül jövőre 4,7%, 2012-ben 6,2% lehetne a magyar költségvetés hiánya.

Matolcsy beszólt az Európai Bizottságnak
Fontos látni, hogy az EB adatgyűjtése még azelőtt zárult, minthogy a nyugdíjpénztárakat érintő döntést a kormány meghozta volna. Ám ettől függetlenül jelzésértékű az, hogy az idei évben (a költségvetési hiány tekintetében) még élenjáró Magyarország 2012-re sereghajtóvá válhat és az is, hogy a költségvetés egyensúlya ekkora mértékben függ a nyugdíjvagyon felélésétől.A nemzetgazdasági miniszter mai bíráló szavai egybecsengenek a kormányzat korábbi kommunikációjával, ami arra utal, hogy a kormány semmibe veszi a meghatározó kritikus külföldi véleményeket.

Az ilyen kijelentések egyúttal nem támogatják azt sem, hogy a későbbiekben az Eurostat esetleg kedvező döntést hozzon Magyarország számára a nyugdíjpénztári elszámolások ügyében.
workers
Masterplast_ Tibor Dávid 9944_pp fotó_Leskó Tamás
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
workers