Gazdaság

Gyurcsányista bábszínháznak nevezte Járai az MNB-t

Portfolio
A Költségvetési Tanács egy értelmetlen szervezet, már az induláskor látni lehetett, hogy nincs szükség az apparátusára - jelentette ki Járai Zsigmond a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) konferenciáján. Szerinte a jelenlegi jegybank inkább egy gyurcsányista bábszínházhoz hasonlít, a magyar nyugdíjpénztárak pedig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért nem kár értük. A fenti intézmények körüli csaták szerinte értelmetlenek, ehelyett a versenyképesség növelése lenne az igazi kérdés.

A magyar kormány egy olyan "csúcsra törő" gazdaságstratégiát választott, amely komoly kockázatokkal jár. A bizakodás, mely szerint a költségvetés és az államadósság helyzetének csökkentésétől önmagában is javul az ország versenyképessége, valószínűleg nem illett bele a Fidesz gondolkodásába és ígéreteibe, a megszorításokból való félelembe -fogalmazott Járai. Ehelyett más stratégiát választott a kormány, amely úgy írható le, hogy amíg az adócsökkentések révén a gazdaság fel nem lendül, és a költségvetési hiány nem mérséklődik, különadókat vezetünk be - mondta. A jelenlegi helyzetet ahhoz hasonlította, amikor egy turista a hegy lábánál áll, és szeretne eljutni a csúcsra. Tüskék, szakadékok előfordulhatnak, reméljük, nem vérzünk el - tette hozzá.

Az adórendszer rendkívül fontos szempont a versenyképességben, a legrosszabbul azonban a bizalom, a kiszámíthatóság terén állunk, amit az elmúlt évtizedben vesztettünk el - vélte Járai. Az elmúlt időszak kormányzati intézkedései "sem egyértelműen növelik" szerinte a kiszámíthatóságot. A legnagyobb kérdés, hogy a választott gazdaságpolitika eredményeként visszanyerhető-e a befektetői bizalom, és "ha nem is az egymillió új munkahely", de a munkanélküliség csökkentése, a foglalkoztatás növelése elérhető-e. A legrosszabb egy szakadék, vagyis a pénzügyi válság egyik újabb hulláma lehet, ez az egyik legnagyobb kockázat - vélte. Ha ez még a "csúcs előtt" érkezik el, akkor nagyon rosszul járhatunk, és "visszacsúszhatunk az IMF kezébe". A kormánynak ezt a jelenlegi útját türelmesek (mint például a Frankfurter Allgemeine Zeitung) és türelmetlenek (például a Moody’s) egyaránt szemlélik.

A kormány útja kisebb, értelmetlen "csatákkal" is jár - fogalmazott Járai. Ma hét "gyurcsányista" tagja van szerinte a Monetáris Tanácsnak, nekik már rég nincs ott a helyük az MNB-nél. A nyugdíjkérdés lényeges kérdés, a magánnyugdíjpénztárak körüli harcoknak azonban nincs értelmük, ugyanis nem bizonyítottak ezek az intézmények. Véleménye szerint a Költségvetési Tanács apparátusát már a kormányváltáskor meg kellett volna szüntetnie az új kormánynak, ez legalább is taktikailag szerencsésebb lett volna.

A monetáris politika csak rövid távon alkalmas a gazdasági versenyképesség fokozására, hosszú távon semleges a hatása. 2008-ban például lett volna értelme a monetáris politikai lazításnak más gazdaságpolitikai elemekkel összehangoltan, ehhez azonban hiányzott az intellektuális bátorság - fogalmazott. És hogy ma mit kellene tenni? Nem az egyes konkrét lépések fontosak (ezekben néha tévedni is lehet), hanem a filozófia fontos. A jelenlegi MNB filozófiája még a Járai-korszakból "öröklődött", ez azonban nem alkalmas a jelenlegi helyzet kezelésére - vélte.

Korábbi cikkeink az MKT konferenciájáról:
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
OrbanViktor