Előfizetői tartalom

Még mindig nem tudjuk, hogy mi lesz a nyugdíjakkal

Szakértői szemmel a nyugdíjügyben tett Orbán Viktor nyilatkozat nem volt meglepő, mivel az elmúlt hónapokban rendre a kormány részéről azt lehetett hallani, hogy az állami nyugdíjrendszer hiányát meg kell szüntetni. A körülmények ismeretében kijelenthető, hogy szigorodni fognak a korai nyugdíjazás szabályai, azonban mivel ez hosszabb távon nem elegendő a demográfia és gyenge foglalkoztatottság miatt a kezdőnyugdíjakat is majd csökkenteni kell. Az állami pillér bevételei már most sem fedezik a kiadásokat, a következő években viszont nem lehet nagyobb probléma a hiány kipótlása, hiszen a visszalépő nyugdíjpénztártagok vagyona erre fedezetet nyújt. Azonban, ha nem tudunkk bevételei oldalon hosszú távon előrelépést tenni, akkor a kiadásokhoz kell hozzányúlni. Sok választási lehetősége nincsen a kormánynak, hosszabb távon gyakorlatilag elkerülhetetlen az állami nyugdíj-ígérvények visszavágása.
Még az elején tisztázni kell Orbán Viktor a Wall Street Journalban tegnap megjelent interjújában utalt a várhatóan februárban nyilvánosságra hozott reformra, a kormányfő elmondása szerint egyszerűen nem fognak senkit sem elengedni nyugdíjba a kötelező korhatár előtt, a nyugdíjkiadásokat pedig úgy fogják alakítani (csökkenteni), hogy azok szinkronba legyenek a bevételekkel.Kapcsolódó...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái