Előfizetői tartalom

Forrongó etnikai feszültségek a volt szovjet utódállamokban

A volt szovjet utódállamok közül szinte kivétel nélkül valamennyiben ott lappang az etnikai hátterű szeparatizmus veszélye. Távolról sem csak a muzulmán többségű oroszországi régiókban és Közép-Ázsia mesterséges államaiban, hanem a volt birodalom nyugati régióiban is. Belorussziában például lázad a diktátor-elnök által gátlástalanul kisemmizett, nagy létszámú lengyel közösség, Ukrajnában éppen ezekben a napokban a keleti, illetve a nyugati civilizációhoz tartozó országrészek különválása ellen tüntetnek. De talán sehol nem olyan komoly a politikai stabilitást és a gazdasági fejlődést is súlyos következményekkel fenyegető összeütközés, mint a világ energetikai piaca számára kulcsfontosságú Azerbajdzsánban és a Kelet—Nyugat kompországának tekintett Moldáviában.

Néhány jel arra utal, hogy az Azerbajdzsán délnyugati részén, az örmény határ közelében húzódó, alig 4400 négyzetkilométeres Hegyi Karabah ügyét a nemzetközi szervezetek előbb-utóbb az azeri kőolaj- és földgázkincs profitjának érdekelt nagyvállalatok szempontjainak rendelhetik alá. Jerevánban legalábbis attól tartanak, hogy a főleg örmények lakta, alig 150 000 lakosú...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés