Gazdaság

Nincs mit tenni, március után is emelni fog az MNB (Morgan Stanley)

Portfolio
Az infláció elleni küzdelemben a hitelesség növelése érdekében "nem engedheti meg magának azt a luxust" a Magyar Nemzeti Bank, hogy átnézzen a továbbra is meglévő, sőt fokozódó felfelé mutató inflációs kockázatokon - fogalmazza meg friss elemzésében a Morgan Stanley londoni elemzői csapata. Meglátásuk szerint az túlságosan leegyszerűsítő gondolkodás, hogy a monetáris tanács márciustól változó személyi összetétele miatt nem lesz több kamatemelés tavaszt követően. A befektetési bank továbbra is tartja magát ahhoz a várakozásához, hogy idén 6,75%-ig emelkedik az irányadó ráta a jelenlegi 6,00%-ról.
Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa novemberben hajtott végre először kamatemelést, a piaci várakozások többségével ellentétben, azóta decemberben és januárban is újabb 25-25 bázispontos monetáris szigorítás következett be. A befektetési bank emlékeztet rá, hogy ezen döntések mögött egyrészt gyengült a támogatottság, másrészt a döntéseket követő jegybanki közlemények hangvétele is enyhült (a további kamatemelés irányába).

A magyar, illetve a régiós inflációs mutatókat elsősorban az energia- és élelmiszerárak hajtják fel, amelyekre a monetáris politikának igazi befolyása nincs, de az MNB többször is hangsúlyozta, hogy ezekkel a kamatemelésekkel az inflációs várakozások megemelkedését, azoknak az ár- és bérelvárásokba beszivárgását igyekszik fékezni.A Morgan Stanley arra emlékeztet, hogy a múltban az MNB inflációs célkövetéses stratégiája gyenge teljesítményt mutatott, így most a hitelességének növelése érdekében nem hivatkozhat arra (amire a múltban gyakran), hogy átnéz az ársokkokon. Amint az alábbi ábrán jól látszik, a novemberben megjelent legutóbbi jegybanki inflációs jelentés óta mind a búza, mind az olajárak jelentősen drágultak a nemzetközi piacokon, illetve azok forintban kifejezett ára, a felfelé mutató inflációs kockázatok tehát erősödhettek. A következő kamatdöntő monetáris tanács ülés február 21-én lesz, míg új inflációs jelentés a márciusban 28-i kamatdöntő üléssel párhuzamosan jelenik meg.

Nincs mit tenni, március után is emelni fog az MNB (Morgan Stanley)
A fentiek miatt a befektetési bank szakértői úgy látják: bár februárban átmenetileg akár meg is torpanhat a kamatemelési ciklus (ha például kedvező tartalmú költségvetési kiigazító csomagot jelent be február közepén a magyar kormány), de ez még nem jelenti azt, hogy a monetáris szigorítási ciklus véget ért. A tavaszi inflációs adatok (egyszeri kifizetések nélküli versenyszféra béradatok, piaci szolgáltatások inflációja) kifejezetten fontosak lesznek, meghatározhatják a további kamatpályát.

A Morgan Stanley meglátása szerint a monetáris tanács tavasszal változó személyi összetétele (többségbe kerülhetnek a kormány által delegált, alacsonyabb kamatokat szorgalmazó tagok, így leszavazhatják a belső tagokat) túlságosan leegyszerűsített gondolkodásmódhoz vezetett a piacokon (nem lesz több kamatemelés március után). Véleményük szerint a magyar jegybanki alapkamat tovább emelkedhet idén egészen 6,75%-ig.

Nincs mit tenni, március után is emelni fog az MNB (Morgan Stanley)
IMG_5203
takarék_mti
Gottsegen Kórház
shutterstock_158635271
Frankfurt Stock Exchange
01.09.2018, Bavaria, Vohburg an der Donau: (Photo by Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Palkovics László