FONTOS Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?
 
Előfizetői tartalom

Lettország újra gödörbe csúszott

Miközben a pénzügyi és a befektetői szférában világszerte erősödnek a válság végét ünneplő hangok, az Európai Unió új tagállamainak többségében ismét sokasodnak a gazdasági problémák. Külön gondot jelent, hogy nagyon váratlan, gyors és drámai változásokról van szó. Pedig tavaly év vége felé már úgy látszott, hogy a pénzügyi válságot súlyosan megszenvedő - 2006/2007-ben még "balti kis tigrisek" néven emlegetett - Lettország, Észtország és Litvánia már kilábolóban van a válságból. Lettországban például tavaly az év első 9 hónapjában a 2009. év azonos időszakához képest 2, 9 százalékos gazdasági növekedést regisztráltak, és a távközlési piactól a gyógyszergyártásig új prioritásokat választva, gyors eredményekkel kecsegtető, bátor, exportorientált szerkezetátalakításba fogtak. Mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet.

A visszaesés egyik oka a fogyasztói árak váratlan intenzitású növekedése. A rigai Központi Statisztikai Hivatal február 9-én közzétett jelentése szerint az egy évvel korábbi adatokhoz képest a fogyasztói árak átlag 3,7 százalékkal nőttek. Decemberhez képest az arány még inkább aggodalomra ad okot, mert egyetlen hónap alatt 1,3 százalékos a drágulás, amire az elmúlt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés