Előfizetői tartalom

Felfordult a világgazdaság - Tovább nyomul Kína és India

Portfolio
Sokat változott a világ az elmúlt évtizedekben: a 19. században és a 20. század korai éveiben a jövedelemkülönbségek emelkedése, és a növekedési különbségek csökkenése jellemezte a világgazdaságot, vagyis pont az ellenkezője annak, mint most. Akkoriban a nyugat-európai országok és gyarmataik óriási gazdasági előnyökre tettek szert, most viszont pont ők azok, akik a sor végén kullognak. Martin Wolf, a Financial Times szakértője szerint a folyamat és a velejáró problémák elkerülhetetlenek voltak a világgazdaság számára.

Az egy főre jutó GDP tekintetében jelentős változásokat figyelhettünk meg az elmúlt évtizedekben. 1970-ben az egy főre jutó kínai GDP az egy főre jutó amerikai GDP 3,4 százaléka volt, 2009-ben viszont már 18,6 százalékon állt a mutató. Indiában ugyanebben a periódusban 3-ról 7 százalékra kúszott fel az arány.A nyugati országokban lezajlott reálkonvergenciához hasonló...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés