Gazdaság

Mi mondható eddig a kormány új programjáról?

Portfolio
A kormány ma bemutatott közép távú programja a Portfolio.hu értékelése szerint összességében jó irányba tett, tartós hatású lépésekből áll, azonban a terveket fokozott megvalósíthatósági kockázatok övezik. Az is pozitív, hogy a kormány az illetékes minisztériumok számára feszes, előre deklarált határidőket fektetett le, hogy a különböző terveket mikorra kell kidolgozniuk, illetve az átalakításokat mikorra kell végrehajtaniuk. Számos intézkedés kapcsán azonban egyelőre a konkrét intézkedések ismerete hiányában nehezen értékelhető a kormány által vázolt potenciális megtakarítás megalapozottsága.
A ma bemutatott, Széll Kálmán Program névre hallgató intézkedéscsomag kapcsán az alábbi főbb megállapítások, illetve megjegyzések tehetők a rendelkezésre álló információk alapján:

- Több felvázolt terv kapcsán a konkrét részletek, a tervezett lépések egyelőre hiányoznak (pl. rokkantnyugdíjasok állapotának felülvizsgálata, tömegközlekedés átalakítása), így a remélt költségvetési megtakarítást nehéz kalkulálni.

Mi mondható eddig a kormány új programjáról?
- Amennyiben a kormány által felvázolt megtakarítási összegek nettó módon értendők (kevésbé valószínű, pl. a rokkantnyugdíjazásból kiszorulók a közmunkaprogramokon keresztül továbbra is kiadást jelenthetnek az államnak), akkor a program segítségével közép távon valóban a GDP arányában 3% körül, kissé az alatt tartható az államháztartás hiánya, de a ma is felvázolt, folyamatosan csökkenő deficitpálya realitása egyelőre kérdéses.

- Az is erősen kérdéses, hogy a program keresletcsökkentő, illetve hitelkínálatot tompító hatású lépései (bankadó továbbélése teljes összegében 2012-ben) mellett a magyar gazdaság növekedési üteme valóban a most is hangoztatott 4-6%-os tartományba gyorsul-e. Inkább az elemzői konszenzusokban előre vetített 3% körüli bővülés lehet továbbra is inkább reális.

- Bizonytalanságot okozhat a válságadókkal sújtott ágazatok szereplői számára (telekommunikáció, kiskereskedelem, energetika), hogy ma ezen adóterhek sorsáról nem hangzott el új információ, a bankadóval kapcsolatos friss fejlemény ugyanakkor növelheti azokat a kételyeket, hogy 2013-tól valóban felére csökkennek-e ezek a terhek.

- A MÁV-nál felhalmozódott 300 milliárd forintos adósság tervben megemlített rendezése kapcsán nem tudni a konkrétumokat, erre forrás költségvetésben a jelenlegi ismeretek szerint nincs, ráadásul ha az állam átvállalná az adósságot, akkor az a deficit és adósságráta mértékét is megugrasztaná (a GDP bő 1%-ával).

- Jelentős pozitívum a vázolt tervben, hogy a remélt államháztartási egyenlegjavulás döntő része a kiadáscsökkentésekre épül, illetve tartós hatású intézkedésekből ered, amelyek megvalósításához világos határidőket rendelt a kabinet.

- A ma kiadott prezentáció magánnyugdíjpénztári vagyonnal kapcsolatos felhasználási tervéből (18%-nyi rész az alábbi ábrán) az a pozitívum is kiolvasható, hogy a kormány csak az idei évi 530 milliárd forintnyi tételt használná fel folyó kiadásként (noha jövőre további 250 milliárd forintnyi vagyonértékesítést, azaz hiánycsökkentést jelzett előre). A Portfolio.hu meglátása szerint ezt a 250 milliárd forintos jövő évi egyensúlyromlást a bankadóból jövőre származó 90 milliárd forintos, majd 2013-tól a társasági nyereségadó-változtatásból származó 120 milliárd, illetve az útdíjból eredő további 100 milliárd forintos tételekkel ellensúlyozná ki. Ez a három tétel hivatalosan egy új alapba, az Államadósság-csökkentő Alapba kerülne. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem azonos azzal az alappal (Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap), amely már létrejött és a nyugdíjpénztáraktól az államhoz kerülő vagyon sorsa felett rendelkezik.

Mi mondható eddig a kormány új programjáról?


Mi mondható eddig a kormány új programjáról?
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar