Gazdaság

Elolvadt a jókedv, visszacsúszott az OTP

Portfolio
Februárban az enyhülő időjárásnak és a kedvező reálgazdasági fejleményeknek köszönhetően 192 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az USA-ban - jelentette az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma. A konszenzus 185 ezer volt. További jó hír, hogy a munkanélküliségi ráta a várakozásokkal ellentétben nem nőtt, hanem 9,0 százalékról 8,9 százalékra csökkent.

A tőzsdeindexek először kisebb emelkedéssel majd rögvest csökkenéssel reagáltak a jobb makroadatokra, ami nem meglepő, tekintve hogy egyetlen részindex, a szállítási és gépgyártási szektor jelentős megrendelések miatt megugró munkaerőigényének köszönhetően nőtt csak a foglalkoztatottak száma, míg a többi szektorban inkább a stagnálás volt jellemző.

Emelkedése egy részét megtartva végül 0,5%-kal csütörtöki záróértéke felett fejezte be a kereskedést a BUX
, a parketten 17,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, mely átlagosnak nevezhető. A vezető papírok a Magyar Telekom kivételévek emelkedni tudtak, a legjobban a Richter teljesített.


Tovább csökkent a munkanélküliség

A rendkívüli hideg és a heves hóviharok miatt januárban mindössze 58 ezerrel bővült a foglalkoztatottság az USA-ban (felülvizsgált adat, az eredeti jelentésben 36 ezres érték szerepelt), ám az elemzők bíztak benne, hogy februárban változni fog a helyzet. A frissen napvilágot látott adatok szerint múlt hónapban összességében 192 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, ami nagyjából összhangban áll az elemzők várakozásaival (a különböző konszenzusok szerint 185-218 ezres bővülést vártak az elemzők). A magánszektorban 222 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, ami arra utal, hogy az állami szférában folytatódtak az elbocsátások.

Elolvadt a jókedv, visszacsúszott az OTP
200 ezer közeli foglalkoztatottság-bővülést feltételezve a munkanélküliségi 0,1 százalékpontos emelkedésével számoltak az elemzők, így nem csoda, hogy a 8,9 százalékos érték meglepte a piacot. A munkanélküliség legutóbb 2009 áprilisában volt ilyen alacsony az USA-ban.

Elolvadt a jókedv, visszacsúszott az OTP
Elromlott a hangulat a zárásra, de a BUX kitartottdax
A vezető nyugat európai indexek 1% feletti magasságokból közel ugyanekkora esésbe váltottak. A vártnál jobb, de mindössze egy szektor megugró munkaerő-keresletének köszönhetően javuló makroadatot nem fogadták jól a befektetők és a tengerentúli indexek is legörbültek a nyitást követő percekben. A DAX30 zárás előtt 0,8%-kal csökkent, a CAC40 1,1%-os mínuszt mutatott, míg a londoni FTSE100 0,2%-ot értékelődött le, a tengerentúli piacok 0,5-0,7%-kal kerültek lejjebb.

Elolvadt a jókedv, visszacsúszott az OTP


Elolvadt a jókedv, visszacsúszott az OTP
A BUX a régiós indexek közül az egyik legjobban tartotta magát és csak a török börze végzett jobban a negatív délutáni hangulatban.

Az OTP jól kezdte a napot majd a vártnál jobb, de részleteiben gyengébb tengerentúli makroadatra eső nyugat-európai és tengerentúli indexek magukkal rántották a legjobban teljesítő magyar részvényt, mely végül 0,4%-ot értékelődött fel. Az elemzői konszenzushoz képest korrigált nettó kamatbevétel soron jobb, de a vártnál magasabb kockázati költségek miatt nettó profit soron alacsonyabb számokat tett közzé negyedéves gyorsjelentésében az OTP. Bár az alapfolyamatok romlásában helyenként már a lassulás jelei látszanak, összességében azonban nem változott a trend: a hitelezés felfutása még nem kezdődött el, a késedelmes hitelek aránya emelkedik, és a bank továbbra is magas céltartalékolásra kényszerül.

Egyes elemzők kissé negatívan értékelték a gyorsjelentés számait, de a többség semleges álláspontra helyezkedett a negyedéves számok láttán.Az OTP negyedik negyedéves gyorsjelentését követően Bencsik László, a bankcsoport vezérigazgató-helyettese értékelte az elmúlt évet, valamint beszélt a bank kilátásairól is. Bencsik elmondta, hogy a válság előtt látott gazdasági növekedéshez is a 2008 előtt látott 2000 milliárd forintnyi pozitív nettó hitel-flow-ra lenne szükség, ezzel szemben tavaly 500 milliárd forintnyi kiáramlást lehetett látni. A döntéshozóknak azt kell mérlegelniük, hogy ilyen alacsony hitelezési aktivitás mellett elérhető-e a 4-6 százalékos gazdasági növekedés. Az OTP csoport a tavalyi eredménye után tervezi osztalék fizetését, amely valószínűleg visszafogott mértékű lesz, hiszen a válság elvonultát még nem lehet egyértelműen kijelenteni, és a bank fent kívánja tartani a jelenleg magas szinten álló Tier1-es mutatóját.Az OTP a mai teljesítményével a régiós bankszektor közepén végzett, míg az FHB 1,8%-os erősödével a legerősebb bankpapír volt.

Elolvadt a jókedv, visszacsúszott az OTP
A MOL a tovább emelkedő olajárnak köszönhetően szépen teljesített és egy két kilengéstől eltekintve egész nap 24 300 forint környékén cserélt gazdát, mely 0,6%-os emelkedésnek felel meg.

A nap legjobban teljesítő blue chipje a Richter volt, a gyógyszergyártó a mai 1,5%-os pozitív teljesítményével visszatért a 37 000 forintos kulcsszint fölé, az Egis viszont 2%-ot esett. Az elmúlt napokban sokat erősödő Magyar Telekom ma nem tudott emelkedni és végül 0,5%-ot veszített értékéből.

Elolvadt a jókedv, visszacsúszott az OTP
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház