Előfizetői tartalom

Fegyverkeznek a posztszovjet térség országai!

Gereben Ágnes
Miközben a válság egyik utóhatásaként a fejlett országok, köztük az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és más NATO-tagállamok csökkentették a 2011. évre tervezett hadikiadásaikat, a volt Szovjetunió legtöbb utódállamában az elmúlt öt év átlagát messze felülmúló katonai költségvetés született. A 2010. évhez képest a Független Államok Közössége és Grúzia 23 százalékkal, mintegy 60 milliárd dollárra - a tavalyi és az idén várt mintegy 4, 5 százalékos GDP növekedés csaknem hatszorosára - emelte hadikiadásait.

Ez egyrészt azt bizonyítja, hogy a húsz évvel ezelőtt, a Szovjetunió felbomlásakor leírt 254 belső - főleg etnikai és vallási - konfliktus közül több ma is fenyegető veszélyt jelent az utódállamokra. Az arab országok diktatúráinak véres összeomlása e látszólag távoli térségben is merőben új helyzetet teremtett: az észak-afrikai államok társadalmi berendezkedésére...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái