Előfizetői tartalom

Statisztikai hiba végezhet Európa csodaországával

Portfolio
Súlyos gondok vannak a lengyel statisztikákkal - hívta fel a figyelmet néhány napja a lengyel jegybank tanácsadója, korábbi pénzügyminiszter Miroslaw Gronicki. A tévedések és kihagyások a fizetési mérleg statisztikában ugyanis elérik a GDP 4%-át, emögött nagyrészt alulbecsült import állhat, emiatt viszont a nettó export alakulhatott rosszabbul, ezen keresztül pedig a GDP is túlbecsült lehetett a korábbi statisztikában. Mint ismert, Lengyelország az egyetlen az unióban, amely nem esett a válság során recesszióba, de egy statisztikai revízió akár 2004-ig visszamenően is negatívan érinthetné a GDP-t. Az elemzők most kezdenek felfigyelni a jelenségre, és vizsgálják, mennyit romolhat a lengyel költségvetés egyenlege, hízhat tovább az alkotmányos limitet ütögető államadósság. A recessziómentes, tavaly még "csodaországként" ünnepelt Lengyelországból könnyen a régió alulteljesítője lehet két számjegyű ikerdeficittel.

A lengyel jegybank tanácsadója szerint súlyos gondok vannak a fizetési mérleg statisztikával Lengyelországban, a tévedések és kihagyások már elérik a GDP 4%-ának megfelelő mértéket; a jelek arra mutatnak, hogy az import mennyiségét jelentősen alulbecslik. Ez egyben átírná a nettó exportot is, ezen keresztül valószínűleg a GDP-re vonatkozó adatok is megváltoznának, ami...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés