Gazdaság

A kockázatok miatt maradhat a jegybank az eredeti tervénél

Portfolio
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed bankárai már beszéltek arról, hogy mit kellene tenni a júniusban lejáró 600 milliárd dolláros kötvény-vásárlási program lejáratát követően, legalább is ez derül ki a március 15-i ülésről kiadott jegyzőkönyv alapján. Több jegybankár szerint is a gazdasági kondíciók már igazolhatják az exit-stratégia elindítását már ebben az évben. Ugyanakkor, mások kiemelik, hogy a Fed historikusan alacsony kamatpolitikáját 2011-et követően is fenn kell tartani. Az nem világos, hogy ezt egy újabb eszközvásárlási programmal akarják megtenni, vagy egyszerűen meg akarják tartani a már megvásárolt papírokat, és azokon nem akarnak túladni - írja a MarketWatch.
A frissen publikált anyag a zártkörű tanácskozásról hűen tükrözi a Fed jegybankárainak elmúlt napokban megfigyelhető kijelentéseit. A megosztottság jól látható, a héják között számon tartott Narayana Kocherlakota például amellett kardoskodott, hogy a kamatemelést már 2011-ben el kéne kezdeni, miközben William Dudley szerint a fellendülés még mindig törékeny lábakon áll, a Fed jelenlegi politikája pedig ennek megfelelő.

Szakértők szerint a jegybank vezetője, Ben Bernanke egyértelműen ahhoz a többséghez tartozik, akik a jelenlegi politika fenntartásában érdekeltek, azonban az egyre erősebb retorika a kamatemelés, és exit mellett állást foglalók oldaláról a piac figyelmét mindenképpen megragadta. A várakozásoknak megfelelően hosszú vita folyt az inflációs kilátásokról, azon belül is a nyersanyag- és élelmiszer árak emelkedéséről. Több jegybankár is arra utalt a beszélgetés végén, hogy az inflációban felfelé mutató kockázatok fedezhetők fel.

Néhányan aggodalmukat fejezték ki, hiszen a befektetők szemében kétségeket ébreszthet a hatalmasra növő jegybanki mérleg, legalább is ennek tudatában megkérdőjelezik, hogy képes lesz-e a jegybank kordában tartani az inflációt. Ennek megfelelően pedig az inflációs várakozások is módosulhatnának felfelé, ami semmiképpen sem jó tendencia. Ben Bernanke viszont többször is hangot adott az elmúlt napokban annak, hogy az infláció kontroll alatt van, és hogy nem kell tőle tartani.

A felhozott kockázatok fényében a FOMC egyetértésre jutott abban, hogy továbbra is csak a tervezési fázisban marad a kiszállási stratégia a jelenlegi politikai irányvonal fényében. A jegyzőkönyv szerint a gazdasági kilátások bizonytalansága miatt kellő körültekintéssel kell megfontolni az exit-stratégiát, megvizsgálva, hogy az milyen hatásokkal járhat. A jegybankárok kisebbsége szerint a QE2-t korábban is le lehetne állítani, míg a többség szerint június végéig viszont fenn kell tartani a programot, az előzetes terveknek megfelelően.
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1132938888