Gazdaság

Túlzott a derűlátás Magyarországgal kapcsolatban

Portfolio
Túlzott a magyar gazdasággal kapcsolatos piaci derűlátás - vélekednek a Commerzbank londoni felzárkózó piaci elemzői. A szakértők azonban azt is hozzáteszik: azt ők sem várják, hogy a hangulat visszasüllyedjen a tavalyi szintekre.
A Commerzbank hétfőn Londonban kiadott elemzése kiemeli, hogy bár "Magyarország adósságproblémái nem tűntek el", és a tavalyi hiányadatot is emelni kellett, a befektetők mégis erőteljesen túljegyezték a minapi dollárkötvényt, amelyet "váratlanul alacsony hozammal" sikerült kibocsátani.

A Commerzbank londoni felzárkózó piaci elemzői szerint olyan tényezők, mint a jegybanki kamatszigorítás és a kötvényből eredő egyszeri bevételek - amelyek egy hét alatt 6,4 százalékkal emelték a magyar devizatartalékokat -, magyarázhatják a forint erősödését, ám az egyéb befektetési kategóriák - mint például a kamatemelésre általában rosszul reagáló részvénypiac - mozgása szélesebb alapú hangulatjavulásra vall. A ház kiemeli, hogy a BUX árfolyammutató az idén csaknem 15 százalékot emelkedett, miközben a forint 5,2 százalékkal erősödött az euróval szemben.

A Commerzbank szerint a magyar gazdasággal kapcsolatos jelenlegi derűlátás fő vezérlője a magyar makrogazdasági teljesítmény ciklikus konvergenciája. Az államháztartási helyzet a legjobbak közé tartozik térségben, és a költségvetési terv alapján olyan mértékű közadósság-csökkenés várható, hogy a magyar kormányfő - lengyel mintára - a GDP-arányos közadósság-ráta felső határának 50-55 százalékos alkotmányos rögzítését fontolgatja.A Commerzbank londoni elemzői szerint azonban mindezekkel együtt is kételyek ébredhetnek a befektetőkben. Ennek lehetséges okai közé sorolja a ház, hogy várhatóan jelentősen csökken a külkereskedelmi többlet, ahogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés elkezd érzékelhetően szűkülni. Emellett az adósságtörlesztési menterend - jóllehet jelenleg nem túl kemény - 2012-től ismét erőteljesebbé válik, különösen az IMF/EU-csomag törlesztésének kezdetével.

A Commerzbank szerint mindezek alapján arra a kérdésre, hogy túlzott-e a magyar gazdasággal kapcsolatos piaci derűlátás, "a mi következtetésünk az, hogy igen ... de azt mi sem várjuk, hogy a hangulat visszasüllyedjen a tavalyi szintekre". (MTI)
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)