Előfizetői tartalom

Válságkezelés vagy időhúzás?

Az eurózóna adósságválságával kapcsolatban meglehetősen ellentmondásos híreket kapunk mostanában. Az elmúlt időszak történései látszólag azt az üzenetet is hordozhatják, hogy a problémák lassan megoldásra találnak, a korábbi katasztrófa forgatókönyvek végül is nem igazolódtak be. Olyan nagy baj nem lehet, mondhatnánk, hisz az euró árfolyama folyamatosan erősödik a dollárral szemben, a forint is erős, míg korábban mindig az euróövezet problémáiból adódó általános kockázatkerülésre hivatkoztak, mint forint gyengítő tényező. Ezzel egy időben persze a múlt hét, és a hétvége magyar vonatkozású híre, hogy Görögország és Írország után végül Portugália is pénzügyi segítséget kap. Ezen országok állampapírjainak kamatai rekord magas szintekre értek, ami azt mutatja, hogy az ilyen papírt vásárló befektetők tulajdonképpen biztosra veszik, hogy a kölcsön adott pénzük egy részét nem fogják viszontlátni, tehát valami továbbra is nagyon nincsen rendben. A helyzet kettős, egyrészről a kezdeti pánik rendeződését látjuk, másrészről viszont egyértelművé válik, hogy a különböző mentőcsomagok ellenére egyes országok sohasem fogják tudni visszafizetni az államadósságukat. A helyzet részleges megoldását jelentheti a European Stability Mechanism (ESM) nevű intézmény, ami 2013-tól fog életbe lépni, és a monetáris unió adósságproblémáinak kezelésre próbál egy állandó, tartós keretrendszert biztosítani.

Kódolt problémák. Az eurózóna jelenlegi problémái tulajdonképpen már a valutaunió indulásakor kódolva voltak, csupán a kedvező világgazdasági helyzet, és a nem megfelelő szabályozási környezet tudták elfedni a feszültségeket. Ez nem egyszerűen utólagos okoskodás, ha megnézzük a történelemben a jelentősebb fiskális transzferek nélkül működő, gazdaságilag eltérő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés