Gazdaság

Megértette a szakértőket a kormány

Portfolio
Jelentősen javított az alkotmányba foglalt adósságszabály minőségén a kormány. Azok után, hogy Neményi Judit és Oblath Gábor a Portfolio.hu-n megjelent írásában rámutattak a tervezetben rejlő súlyos hibákra, Lázár János módosító indítványban rendezte a kérdést. Így most már a szabály legalább nem teljesen értelmetlen, de szakmailag továbbra is korszerűtlen konstrukció.
"Amennyiben az Alaptörvény tervezetének 36. és 37. cikkében szereplő, az államadósság alakulásához kapcsolódó paragrafusokat változatlan formában fogadja el a parlament, akkor a mindenkori kormányok két rossz között választhatnak: vagy közgazdaságilag értelmetlen szabályok áldozatává teszik az országot (tartós gazdasági visszaesést idéznek elő), vagy folyamatos alkotmánysértést követnek el. A magunk részéről az utóbbit tekintjük a kisebbik rossznak, jónak azonban azt tartanánk, ha az Alaptörvénybe a jelenlegiek helyére pontosan megfogalmazott, érthető és közgazdaságilag megalapozott szabályok kerülnének." - írták Neményi és Oblath. A több részletre kiterjedő kritika veleje az volt, hogy az alkotmánytervezetben teljesen következetlenül használták az államadósság, annak nominális szintje, értéke, illetve mértéke kifejezéseket, ami egészen abszurd végeredményre vezetett.

A módosítás ebben a zűrzavarban vágott rendet, alapvetően a GDP-arányos mutatóra, ezen belül pedig az 50 százalékos GDP-arányos mértékre helyezve a hangsúlyt, ezúttal konzisztensen. A módosításra a hivatalos indoklás miatt azért volt szükség, hogy a normaszöveg egyszerűsödjön, a szükségtelen utalások megszűnjenek, egységes legyen a szóhasználat, valamint a költségvetésre vonatkozó szabályok szerkezete ésszerűsödjön.
  

Az alkotmány így most már olyan szöveget tartalmaz, ami az eredeti szándékoknak megfelel, ám ez sem változtat azokon a korábbi kritikákon, melyek szerint az adósságszabály szakmailag meglehetősen gyenge. Továbbra is átláthatatlan, rövid és középtávon érdemi fogódzót nem nyújtó, rugalmatlan, nem hatékony szabályrendszerről beszélhetünk, aminek érdemi intézményi segítség nélkül a kikényszeríthetősége is kétséges. Rövid távon megnyugtató ugyan, hogy a kormány elszántnak látszik a költségvetési fegyelem fenntartására, ám a fiskális szabályok nem három évre szólnak.Éppen ezért az is kérdéses, hogy mi lesz azokkal a (tervek szerint nem sarkalatos) törvényekkel, melyek az adósságszabályhoz kötődnek. Mostanra már ugyan nincs szó arról, hogy törvény írja elő, mi az a GDP, de az 50 százalékos adósságlimitig való utat szintén alacsonyabb szintű jogszabály rögzítené. Ennek részleteiről semmit sem tudunk, például azt sem, hogy ez a törvény milyen összefüggésben lesz a még mindig életben lévő, 2008 végén elfogadott, jóval kifinomultabb szabályrendszerrel. Az alkotmányba foglalt adósságszabály ugyanis nem minden körülmények között konzisztens ezzel.

Érdekesség viszont, hogy a kormány mostani hiánycsökkentő tervei ez utóbbi igényeit is kielégítik. Vagyis tulajdonképpen rövid távon hagyhatná is a kormány a mostani zavaros helyzetet, feltehetően nem fog vele sem alkotmányt, sem törvényt sérteni. Igaz, nem lesz jó költségvetési szabályrendszerünk sem.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mav ev vegi juttatas