Gazdaság

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?

Portfolio
Példátlan, de a számok alapján egyáltalán nem volt meglepő a Standard and Poor's hitelminősítő minapi döntése, melyben negatívra rontotta az Egyesült Államok adósbesorolásának kilátását. Az USA költségvetési teljesítménye alapján ugyanis egyáltalán nem érdemelné meg "AAA", vagyis első osztályú adósbesorolását, egyedi tulajdonságai azonban kiváltságossá teszik. Ezért nem is valószínű, hogy Amerika elveszíti évtizedek óta fennálló minősítését, másrészt a hitelminősítők nem mernének megkockáztatni egy (az USA leminősítésével járó) újabb pénzügyi katasztrófát.
Váratlan döntés, meglepő reakció

Óriási horderejű, sokakat megdöbbentő lépésre szánt el magát a hét elején a Standard and Poor’s amerikai hitelminősítő. Hétfő délután ugyanis közölte: a korábbi stabilról negatívra rontja az Egyesült Államok adósságának "AAA" (első osztályú) besorolásához rendelt kilátást. Nem meglepő módon óriási visszhangot keltett a hitelminősítő lépése: a Fehér Ház részéről perceken belül jött a hivatalos reakció, de az amerikai elnök és pénzügyminisztere sem késlekedett a válaszadással. Az S&P bejelentését pedig az amerikai állam legnagyobb finanszírozói (Kína, Japán) sem hagyták szó nélkül.

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?
Mivel az Egyesült Államok a többi AAA besorolással rendelkező országhoz képest nagyon magas költségvetési hiánnyal és emelkedő eladósodottsággal rendelkezik, valamint az ezeket a problémákat orvosló út nem világos számunkra, ezért stabilról negatívra rontottuk Amerika hitelminősítéséhez rendelt kilátást - mutatott rá közleményében az S&P, amely azt is hozzátette: legalább egyharmad esélyt lát arra, hogy két éven belül lerontja az Egyesült Államok hitelminősítését. Blahó Levente, a Raiffeisen Bank budapesti elemzője ennek kapcsán a Portfolio.hu-nak nyilatkozva úgy vélekedett: semmiképpen sem valószínű, hogy az S&P megkockáztatja az amerikai adósság besorolásának visszavágását. Meglátása szerint ugyanis egy esetleges tényleges amerikai leminősítés újabb pénzügyi válságot idézhet elő.

Az S&P lépése (illetve annak időzítése) egyértelműen váratlanul érte a piaci szereplőket, a deviza-, részvény- és kötvénypiacok is éles elmozdulásokkal reagáltak a hírre. A hétfői döntés megtörte a dollár több napja tartó gyengülő trendjét és (elsőre meglepőnek tűnhet, de) erőt adott az amerikai fizetőeszköznek az euró ellenében. A dollár pár óráig tartó ereje egyértelműen a kockázatkerülés felerősödésére vezethető vissza, az ilyen negatív események hatására ugyanis a befektetők a biztonságos menedéket keresik (elfordulnak a részvényektől) és paradox módon a dollárt találják meg.

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?
Hasonló folyamatok bontakoztak ki a tengerentúli államkötvények piacán: a 10 éves amerikai állampapír árfolyama kezdetben esett (hozama emelkedett), majd a kockázatkerülés felerősödésével a befektetők amerikai kötvényvásárlásba kezdtek, ami a kötvényárfolyam emelkedéséhez (hozamcsökkenéshez) vezetett.

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?
Kivételes esemény történt, de miért?

Mindenkit meglepett a hír, hogy az egyetlen biztos pontnak hitt Amerika, amely világ életében AAA besorolással rendelkezett, elveszítette a minősítéséhez rendelt stabil kilátását az S&P-nél - mondta Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője a Portfolio.hu-nak. A közgazdász úgy vélekedett, hogy az amerikai költségvetés és államadósság körül most zajló vita, valamint az elnökválasztási kampány elindulása nem kedvező az USA megítélése szempontjából. Most úgy tűnik, hogy a szembenálló politikai erők, a republikánusok és a demokraták kifejezetten kardélre mennek. Az S&P ezekből a fejleményekből a pesszimista forgatókönyvet vázolta fel - magyarázta az elemző, hogy mi válthatta ki a hitelminősítő lépését.

A Morgan Stanley londoni közgazdászai friss anyagukban úgy fogalmaztak, hogy az amerikai adósság kilátásrontása nem volt sokkoló erejű a piacok számára, tekintettel az Egyesült Államok fiskális pozíciójának folyamatos romlására. Az S&P lépése azonban mindenképpen meglepő abban a tekintetben, hogy ilyen események rendkívül ritkán fordulnak elő. Az Egyesült Államok esetében eddig csak egyszer történt kilátásrontás, és akkor is csak néhány különleges kötvényre vonatkozóan a Fitch részéről 1995-ben - emlékeztetnek a londoni elemzőház szakértői az S&P hétfői döntésének jelentőségére.

A Morgan Stanley elemzői egyúttal arra is felhívják, hogy a figyelmet a Standard and Poor’s hétfői lépések pozitív következményekkel is járhat. Amennyiben ugyanis az amerikai politikusok fontos figyelmeztetésként értelmezik a kilátásrontást, akkor végül egy átfogó megoldás születhet az ország jelentős fiskális problémáira - magyarázzák az MS közgazdászai.

Blahó Levente szerint az amerikai fiskális politika irányát a jövőre esedékes elnökválasztás fogja leginkább meghatározni. Meglátása szerint a 2012-es választás előtt lehetetlen, hogy a két politikai erő összefogjon és egy átfogó konszolidációs csomagot fogadjanak el a tengerentúlon. Ha lesöpörjük az elmúlt időszakban kialakult retorikai habot és megnézzük a zaccot, akkor azt láthatjuk, hogy mind a két oldal tisztában van azzal, hogy a költségvetés hiánya óriási, a gazdaság pedig a pénzügyi válság vége után is törékeny - fejtette ki a közgazdász.

Nem érdemli meg kiváltságát az USA

Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban egyre gyakrabban tekintenek aggodalommal a tengerentúlra a befektetők. Az idei költségvetés módosítását, és az adósságplafon újabb emelését övező vita, a rekordszintre emelkedő szövetségi deficit, az ambiciózus konszolidációs tervek, valamint a sorozatos figyelmeztetések (legutóbb az IMF részéről) ugyanis a fenntarthatatlan amerikai adóssághelyzetre irányították a figyelmet.

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?
Jogos a befektetők aggodalma és nem megalapozatlanok a sorozatos figyelmeztetések. A Nemzetközi Valutaalap nemrégiben megjelent "Fiscal monitor" című kiadványából (amelyben amúgy a washingtoni székhelyű szervezet figyelmeztette Amerikát) elszomorító kép rajzolódik ki az Egyesült Államok fiskális teljesítményéről. Az USA ugyanis egyike azon kivételes helyzetben lévő fejlett gazdaságoknak, ahol 2011-ben az IMF előrejelzése szerint az adóssága és hiánya is emelkedik.

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?
Az IMF számításaiból kiderül: a többi fejlett országhoz képest óriási kiigazítást kell végrehajtson az amerikai kormány a következő évtizedben (GDP-arányosan 11,3%-ot) annak érdekében, hogy adósságrátája 60%-ra mérséklődjön.

A Raiffeisen Bank elemzője a Portfolio.hu-nak kiemelte, hogy az Egyesült Államok - más országokkal összehasonlítva a számok alapján - már régóta nem érdemli meg az első osztályú, AAA minősítését. Az USA legnagyobb előnye (ami egyben védelmet is nyújt a leminősítés ellen), hogy dollárban veszi fel hiteleit, az amerikai fizetőeszköz a legfontosabb tartalékvaluta, és az Egyesült Államoké a világ legerősebb és legnagyobb gazdasága - tette hozzá.

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?


Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?
A Morgan Stanley londoni elemzői szintén arra mutattak rá, hogy az USA egészen addig nem ütközik nehézségekbe a relatív magas hiányának finanszírozásakor, ameddig a jelentős devizatartalékot kezelők továbbra is az amerikai dollár mellett döntenek. Az S&P hétfői lépése növeli annak a kockázatát, hogy a dollár szempontjából egy negatív ciklus indul el a devizatartalékok megoszlásában. A tartalékok kiigazítási folyamata azonban lassú - figyelmeztetnek az MS stratégái.

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?
Túlnéztek a váratlan döntésen a befektetők

A Standard and Poor’s amerikai kilátásrontásának érdekessége, hogy a devizapiaci reakciók alapján úgy tűnik: tartós hatást nem tudott kifejteni a hitelminősítő intézkedése. A dollár ugyanis már kedden tovább gyengült az euróval szemben (a kockázati étvágy visszatérésével párhuzamosan).

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?
A Morgan Stanley szakértői ennek kapcsán azt emelték ki, hogy a hitelminősítők döntéseikkel általában csak lemaradva követik a fejleményeket és ezért a befektetők csekély figyelmet tulajdonítanak a hitelminősítők lépéseinek. A londoni elemzők szerint ennek tipikus példája, hogy 2010 közepe óta fokozatos felértékelődésen ment keresztül az euró a dollárral szemben a sorozatos (és az elmúlt időszakban is felgyorsult) leminősítések ellenére. Ebben annak is lényeges szerepe lehet, hogy látva az amerikai problémákat, az ázsiai jegybankok a dollár helyett diverzifikációs céllal egyre inkább az euró felé fordulnak.

Egy újabb pénzügyi katasztrófa előszelének lehetünk szemtanúi?
Blahó Levente a hitelminősítők szerepével kapcsolatban azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság következtében gyakorlatilag megbuktak ezek a nemzetközi cégek. A jelenleg zajló változtatások is azt a célt szolgálják, hogy csökkenjen jelentőségük, vagy új versenytársakat kapjanak. Ebben a környezetben a hitelminősítők azt próbálják bizonyítani (részben az ilyen, Amerikát érintő lépéssel is), hogy ők még mindig azok, aminek régen létrejöttek: független intézmények - érzékeltette Blahó Levente, aki szerint egy esetleges tényleges amerikai leminősítés újabb pénzügyi válságot idézhet elő. A hitelminősítők ugyanis továbbra is megkerülhetetlenek: a befektetési alapok esetében fontos megkötések vannak arra vonatkozóan, hogy milyen besorolással rendelkező papírokból tarthatnak portfoliójukban.

Így egy leminősítés automatikus, kényszerű lépéseket generálna az alapkezelők részéről is. Ez pedig súlyos következményekkel járhat - húzta alá a szakértő, aki szerint semmiképpen sem valószínű, hogy az S&P megkockáztatja az amerikai adósság besorolásának visszavágását. Az esetleges leminősítés azonban folyamatosan az amerikai törvényhozók feje felett lebeghet Damoklész kardjaként - mondta Blahó.

Mi történik, ha az USA elveszíti kiváltságát?
Gyakorlatilag már két éve lebeg az USA felett a leminősítés veszélye, és az S&P kilátásrontásával még tovább nőtt ennek kockázata. Két évvel ezelőtt már felhívtuk a figyelmet arra, hogy ha nem a világ vezető gazdasági hatalmáról lenne szó, akkor ilyen gazdasági mutatók mellett már rég rontották volna az adott ország államadósságának besorolását. Mint ismert, az amerikai állampapírokkal a kockázatmentes eszközök etalonjaként szerepelnek a befektetők fejében. Ha az USA-t leminősítik, akkor arra úgy tekinthetünk, hogy a kályhát húzzák arrébb, önmagában az átcímkézés miatt nem feltétlenül kell nagy elmozdulásokra számítani.

Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója ennek kapcsán korábban a Portfolio.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a pénzügyi piacokon még mindig sok korlátozás kötődik a hitelminősítők osztályzataihoz. Az intézményi befektetők által kezelt portfóliókban még mindig sok helyen találkozunk a hitelminősítők osztályzataihoz kötött limitekkel. Nem ritka az olyan konzervatív befektetési politika, amely a befektetések egy részére vonatkozóan akár a legszigorúbb AAA minősítést is kiköti. Ezeknél a szereplőknél egy esetleges amerikai leminősítés azonnali akciót válthatna ki - magyarázta Forián Szabó Gergely a besorolásrontás kötvénypiacokra gyakorolt hatását. Erről bővebben:

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista