Gazdaság

A fizetett szabadságnapok csökkentését tervezi a kormány

Portfolio
A Széll Kálmán terv bürokrácia-csökkentő programjának első részeként a foglalkoztatás adminisztrációjának visszafogásával 45,7 milliárd forinttal könnyítenék a vállalkozások terheit. A tervezett intézkedések többek között tartalmazzák a könnyebb elbocsátás lehetőségét, a bérpótlékok csökkentését, esetleg megszüntetését és a fizetett szabadságok csökkentését is.
A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön tette közzé a vállalkozásokra nehezedő bürokratikus terhek csökkentését célzó program első részét, amelynek hatásaként a vállalkozások ilyen terhei 100 milliárd forinttal csökkennének a Minisztérium becslései szerint. Ennek mintegy felét a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adminisztráció csökkentése tenné ki.A tervek szerint ezentúl egyetlen adattal, például adóazonosító számmal bejelenthető lenne a munkavállaló, egyszerűsödne az egyszerűsített foglalkoztatás adminisztrációja, nem lenne kötelező az üzemi tanács és egyszerűbben lehetne elbocsátani a dolgozókat. A munkaviszonnyal kapcsolatos intézkedések között pedig szerepel a fizetett szabadságnapok számának lehetséges csökkentése is arra alapozva, hogy a közvetlen versenytárs országokban életkortól függetlenül 20-25 munkanap a szabadság, míg nálunk életkortól függően 20-30 nap.

A feltörekvő európai országokban valóban a 20 munkanap fizetett éves alapszabadság az általános. A törvényi megfogalmazásban azt illetően van eltérés, hogy a szabadság munkanapokra vagy naptári napokra értendő, az állami ünnepeket be kell-e számítani, illetve egyes országokban a törvény a közszférában, bizonyos foglalkozások, fogyatékosság stb. esetén a minimumnál meghatározottan több napot ír elő. Illetve nem számít az alapszabadságba bele a gyermekek után járó pótszabadság, a kollektív szerződésben pedig általában el lehet az alaptól térni, a 20 nap csak a minimum előírás.

A fizetett szabadságnapok csökkentését tervezi a kormány
Felülvizsgálnák továbbá a bérpótlékokat, az éjszakai és hétvégi pótlékok csökkenhetnek vagy meg is szűnhetnek, mivel a Minisztérium úgy látja, a környező országokban a pótlékokkal is szűkmarkúbbak. Mindezen intézkedések jogszabályi hátterét 2011. június 30-ai határidőig teremti meg a kormány.

A fizetett szabadságnapok csökkentését tervezi a kormány
A bürokrácia-csökkentő program második, 400 milliárd forintos javaslati csomagját 2011. augusztus 31-ig kell a kormánynak az Országgyűlés elé terjesztenie.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice