Előfizetői tartalom

Újabb kínos ügy rontja az orosz befektetési klímát

A Gazprom tekintélyes, hétszázalékos részvénycsomagjának birtoklásához kapcsolódik, néhány mozzanatában azonban a MOL-Szurgut konfliktusra is emlékeztet az az évek óta húzódó ügy, amelynek legújabb fejleménye, hogy a svájci hatóságok május elején zárolták a félelmetes hírben álló Butirki börtönben 2009. november 16-án meghalt 37 éves jogász, Szergej Magnyitszkij ügyével kapcsolatban álló, vezető beosztású orosz belügyi dolgozóknak és családtagjaiknak a Credit Suisse-ben lévő bankszámláit. Az orosz gazdasági életre nézve rendkívül kínos, nagy port felvert ügy, amellyel az amerikai Kongresszus is foglalkozott, sokat rontott a Moszkvában mostanában gyakran emlegetett befektetői klímán.

Állítólag kínzások következtében, mások szerint azonban "csak" orvosi segítség nyújtásának elmulasztása miatt bekövetkezett halála napján Magnyitszkijt már a törvény szabta időkeretet messze meghaladva, egy teljes esztendeje tartották vizsgálati fogságban egy 5,4 milliárd rubeles adócsalás gyanúsítottjaként. A jogász környezete szerint éppen ellenkezőleg: Magnyitszkijt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés