Előfizetői tartalom

Újabb kínos ügy rontja az orosz befektetési klímát

Gereben Ágnes
A Gazprom tekintélyes, hétszázalékos részvénycsomagjának birtoklásához kapcsolódik, néhány mozzanatában azonban a MOL-Szurgut konfliktusra is emlékeztet az az évek óta húzódó ügy, amelynek legújabb fejleménye, hogy a svájci hatóságok május elején zárolták a félelmetes hírben álló Butirki börtönben 2009. november 16-án meghalt 37 éves jogász, Szergej Magnyitszkij ügyével kapcsolatban álló, vezető beosztású orosz belügyi dolgozóknak és családtagjaiknak a Credit Suisse-ben lévő bankszámláit. Az orosz gazdasági életre nézve rendkívül kínos, nagy port felvert ügy, amellyel az amerikai Kongresszus is foglalkozott, sokat rontott a Moszkvában mostanában gyakran emlegetett befektetői klímán.

Állítólag kínzások következtében, mások szerint azonban "csak" orvosi segítség nyújtásának elmulasztása miatt bekövetkezett halála napján Magnyitszkijt már a törvény szabta időkeretet messze meghaladva, egy teljes esztendeje tartották vizsgálati fogságban egy 5,4 milliárd rubeles adócsalás gyanúsítottjaként. A jogász környezete szerint éppen ellenkezőleg: Magnyitszkijt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái