Előfizetői tartalom

Halvány reménysugarak a magyar foglalkoztatásban

Portfolio
Újból éledezni látszik a foglalkoztatás Magyarországon. A februártól áprilisig tartó időszakban átlagosan 3 millió 759 ezer fő volt foglalkoztatott a 15-74 éves korosztályban, 27,8 ezer fővel több, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett adataiból. A munkanélküliség az év eleji emelkedés után újból csökkent, 11,4% volt, és megállt az aktivitás tavaly ősz óta tartó csökkenése is. A foglalkoztatás javulását tükröző statisztikai adatokat árnyalhatja, ha a foglalkoztatás javulása főleg a költségvetési szektor felől érkezett a közmunka programok hatásának köszönhetően, erre utal a márciusi létszámstatisztika, ami inkább ebben a szférában jelzett létszámbővülést. Valamint erre utalt a Foglalkoztatási Hivatal áprilisi statisztikája, amely szerint a bejelentett új állások csaknem háromnegyede államilag támogatott munkahely, a nyílt piaci állások száma viszont nem indult dinamikus növekedésnek.

Az egy évvel korábbihoz képest 27,8 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma és 15,5 ezer fővel csökkent a munkanélkülieké. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma ismét gyengén bővülni kezdett, bár a tavalyitól jócskán elmaradó ütemben.A 15-74 éves korosztály foglalkoztatási rátája kissé nőtt, 48,9% volt, a munkanélküliségi ráta pedig két...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés