Előfizetői tartalom

Ő viszi el a mi Dzsudzsákunkat

Amikor felmerült, hogy a tucatnyi európai fociklub érdeklődését felkeltő Dzsudzsák Balázs esetleg a dagesztáni Anzsi Mahacskala játékosa lesz - azóta már alá is írták a szerződést -, sokan keresték a térképen az Oroszországi Föderációhoz tartozó, Kaszpi-tenger menti köztársaságot. Különös régió, annyi bizonyos: a fél Magyarországnyi, közel három millió, többnyire szunnita mohamedán vallású ember lakta Dagesztán etnikailag hihetetlenül sokszínű. Ezt az is érzékelteti, hogy arrafelé csak hivatalos állami nyelvből 14 van. Az Azerbajdzsánnal, Grúziával, Csecsenfölddel, Kalmükfölddel határos köztársaságban a 120 ezer orosz mellett főleg avarok, darginok, kumikok, lezginek, lakok, nogajok élnek, de ez a szülőhazája egy egészen különleges törzsnek, az ősidők óta Derbent városában lakó hegyi zsidóknak is.

Dagesztán mai neve a XVII. századtól közismert, bár néhány dokumentumban már a XIV. században megjelent. Türk nyelven annyit jelent: a hegyek országa. Az iszlám, ahogy az egész Kaukázusban, a mai Dagesztánban is a VII. században kezdett terjedni, a XI. századra pedig már muzulmán kánság alakult ki. De 1594-ben megjelentek az orosz cár csapatai, és azóta a térség egyfelől...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés