Gazdaság

Az infláció elleni harc keresztes lovagja lesz Draghi

Portfolio
A görög államadósság átrendezése több hátránnyal járna, mint előnnyel, miközben nem oldaná meg a válság kiváltó okait - vélekedett keddi európai parlamenti meghallgatásán Mario Draghi, az Európai Központi Bank következő elnökének jelölt olasz jegybankelnök a BruxInfo beszámolója szerint.
A görög államadósság átrendezésének kockázataira hívta fel a figyelmet kedden az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi szakbizottsága előtt Mario Draghi, aki Jean-Claude Trichet-et követheti ősszel az Európai Központi Bank élén.Az infláció elleni harc keresztes lovagja lesz Draghi
A jelenlegi olasz jegybankelnök, aki élvezi az eurózóna tagjainak egyöntetű támogatását, a kinevezési eljárás részeként válaszolt a képviselők kérdéseire kedden az Európai Parlamentben. Az EP plenárisa jövő héten adhatja meg a zöld jelzést az EKB következő elnöke számára, aki októberben váltja a francia Jean-Claude Trichet, az Unió monetáris politikájáért felelős frankfurti pénzintézet élén.

"Az Európai Központi Bank nem híve az adósság-átrendezésnek, vagy az adósság elengedésének, mindannyian azon vagyunk, hogy elkerüljünk egy hiteleseményt" - jelentette ki egy kérdésre válaszolva Draghi, aki jelenleg az olasz jegybank elnöke. A gazdag szakmai tapasztalattal rendelkező bankár úgy vélte, hogy a görög államcsőd költségei meghaladhatják az előnyöket és nem járulnának hozzá a probléma gyökerének a megoldásához. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a görög államadósság átrendezése sem szüntetné meg önmagában a nagy elsődleges hiányt, ami tovább hizlalja az adósságot és végső soron még több pénzbe kerülne szerinte a hitelezőknek. Draghi szerint az érintett bankoknak is nagy veszteségekkel kellene szemben nézniük, újratőkésítésük pedig még jobban megterhelné az adófizetők zsebét. Az elnökjelölt a fertőzés veszélyeire is figyelmeztetett, ami egy hitelesemény esetén következne be. Szerinte ugyanis nem tudni, hogy milyen áttételeken keresztül biztosították be magukat a piacokon a csődkockázati biztosítással (CDS) az egyes hitelezők. "A Lehman Brothers amerikai bank bedőlésére célozva közölte: "megtanultuk, hogyan kezeljük egy bank bedőlését, de az államcsőd kezelését nem, legalábbis nem az új piaci eszközök mellett".

Mario Draghi teljesen elfogadhatónak nevezte a kelet-európai bankok esetében bevált "Bécsi kezdeményezést", amelynek keretében a térségben jelenlévő bankok önkéntesen vállalták, hogy biztosítják kelet-európai leányvállalataik likviditását. A másik megoldásnak tartott "adósságcserével" kapcsolatban már nem volt biztos abban, hogy az önkéntes vagy kötelező alapon működik. A harmadik lehetséges megoldás pedig az adósság elengedése, amikor a hitelezőknek bele kellene egyezniük kinnlevőségeik egy részének leírásába.

Az EKB élére jelölt olasz bankvezér visszatérően hangsúlyozta, hogy bankelnökként szigorúan tartaná magát a központi bank mandátumához, azaz minden más megfontolás elé helyezné az árstabilitás fenntartását, amit a pénzintézet legnagyobb vívmányának nevezett az euró bevezetése óta. Hozzátette, hogy ettől az égvilágon semmilyen más szempont, még a bankok likviditásának biztosítása sem térítheti el. Az egyik képviselő által "ortodox katolikusnak" nevezett Draghi még továbbment, egyenesen úgy vélte, hogy az árstabilitás biztosítása az eurózóna valamennyi tagja számára csökkentené a kockázati prémiumot, természetesen ötvözve más tagállami politikákkal.

Mario Draghi több kérdést is kapott arról, hogy a Goldman Sachs egyik vezetőjeként vajon tudomása volt-e az amerikai nagybank gyanús tranzakció-üzletéhez, ami a ’90-es években lehetővé tette a görög költségvetési hiány "manipulálását". A parlament bal oldaláról egymás után három képviselő is firtatta múltjának ezt az epizódját, ám Draghi kategorikusan tagadta, hogy bármilyen köze is lett volna az ügylethez. Először is elmondta, hogy a kérdéses ügyletek megkötésének időpontjában még nem is dolgozott a banknál. Másodszor közölte, hogy a Goldman Sachsnál nem tartozott a felelősségi körébe az állami üzletág, mivel a privát üzletágért felelt. A szakmai hitelességét kétségbe vonó kérdésekre pedig azzal vágott vissza, hogy Olaszországban egyetlen banknak sem voltak likviditási problémái a pénzügyi válság idején, ami szerinte nem éppen annak a jele, hogy ő puhán bánt volna a szektorral.

Draghi a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó bevezetésétől is óva intett abban az esetben, ha nem az egész világra kiterjedő adóteherről van szó. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy az üzleti tranzakciók egyszerűen hátat fordítanak Európának - figyelmeztetett. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pénzügyi szektorra kirótt adók csökkentik a bankok likviditását, ami növelheti azok sebezhetőségét és végső soron utat nyit a spekuláció előtt.
People protest  with a camp over the 9 de Julio Avenue outside the Social Development Ministry calling for a food emergency in Buenos Aires, Argentina, on 5 September, 2019. (Photo by Mario De Fina/NurPhoto via Getty Images)
Matolcsy
Portfolio Konferencia
Promenada Targu Mures
NEW YORK, USA - APRIL 18: A Toyota Mirai model car is on display during the New York International Auto Show on April 18, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
shutterstock_1077839366
Az Országos Gerincgyógyászati Központ bejárata.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
People protest  with a camp over the 9 de Julio Avenue outside the Social Development Ministry calling for a food emergency in Buenos Aires, Argentina, on 5 September, 2019. (Photo by Mario De Fina/NurPhoto via Getty Images)