Gazdaság

Vártnál jobban lassult az infláció Magyarországon!

Portfolio
A Portfolio.hu konszenzusában szereplő 4,3 százalék helyett 3,9 százalékra lassult éves szinten májusban az infláció Magyarországon az áprilisban mért 4,7%-ról. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint havi alapon ezúttal lassabb, 0,2 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés üteme, a maginfláció éves szinten nem gyorsult a múlt havi 2,7 százalékról tovább. A vártnál érdemben lassabb májusi inflációs adatban az élelmiszerek és az üzemanyagárak vártnál kedvezőbb alakulása a meghatározó tényező. Míg az éves alapon 4% alá mérséklődő infláció a jegybanki kamatpolitika szempontjából növeli az esélyét annak, hogy idén bekövetkezhet kamatcsökkentés, aközben a rövid bázisú maginflációs mutató (amely minimálisan tovább emelkedett) csökkenti ezt az esélyt.


Vártnál jobban lassult az infláció Magyarországon!
A KSH adatai szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,4%-kal emelkedtek. Növekedett a
sajt (2,5%), a margarin (1,7%) és az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - (1,2%) ára. A részletes adatok alapján májusban árcsökkenés következett be a cukor (1,3%), a párizsi, kolbász (1,2%) és a tojás (0,9%) esetében. Az élelmiszerek ára tavaly májusban 1,1%-kal emelkedett. Egyes elemzői félelmek ellenére az idényáras élelmiszereknél idén nem következett be nagy kilengés.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek árai emelkedtek (1,0%). A szolgáltatások az átlagot kismértékben meghaladva drágultak (0,3%), míg a háztartási energia ára az átlaggal megegyezően emelkedett (0,2%). A szeszes italok, dohányáruk ára összességükben nem változott az előző hónaphoz viszonyítva. Az egyéb cikkek körében kismértékű árcsökkenés volt megfigyelhető (0,1%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,3%-kal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1%-kal kellett kevesebbet fizetni az előző hónaphoz viszonyítva.

Egy év alatt, vagyis 2010. májushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,6%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor (66,0%), a liszt (64,6%), az étolaj (18,6%), a péksütemények (14,8%), a tej (13,8%), a kenyér (13,1%), az idényáras élelmiszerek (12,8%) és a sajt (11,4%) ára. Árcsökkenés következett be a tojás (6,7%) és a sertészsiradék (3,0%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,5%-kal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 13,1%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruké 3,5%-kal nőtt. Szintén átlag felett, 4,4%-kal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a távfűtésé 8,0%-kal, a vezetékes gázé 5,1%-kal nőtt. Átlag alatt emelkedett a ruházkodási cikkek (3,8%) és a szolgáltatások ára (1,9%), ez utóbbin belül a csatornadíj 10,0, a szemétszállítás 5,5 és a vízdíj 4,2%-kal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,1%, szeszes italok, dohányárukért átlagosan 1,0%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Vártnál jobban lassult az infláció Magyarországon!
Míg az éves alapon 4% alá mérséklődő infláció a jegybanki kamatpolitika szempontjából növeli az esélyét annak, hogy idén bekövetkezhet kamatcsökkentés, aközben a rövid bázisú maginflációs mutató (amely minimálisan, 4,6%-ról 4,7%-ra tovább emelkedett) csökkenti azt. Az ugyanis azt jelzi, hogy ha az előző három hónap árfolyamataiból kiszűrjük a volatilis elemeket, akkor éves szinten már csaknem 5%-os a pénzromlás üteme, ez pedig továbbra is fokozott óvatosságot indokol a jegybanki kamatpolitikában.

Vártnál jobban lassult az infláció Magyarországon!
A forint az euróval szemben huzamosabb ideje erős szinteken mozog, ez például a tartós fogyasztási cikkeken keresztül (amelyek ára sorozatban már negyedik egymást követő hónapban csökkent) fékezi a felfelé mutató inflációs kockázatokat. Egy esetleges további kamatemelés a forintnak további lendületet adhatna, az azonban az exportszektor egyébként is kissé romló kilátásait (amint az a mai ipari termelési statisztikából látszik), azon keresztül pedig a GDP-növekedési kilátásokat ronthatná.A kissé ellentmondásos inflációs folyamatok (lassuló éves infláció, emelkedő rövid bázisú maginfláció) miatt a Magyar Nemzeti Bank a következő hónapokban valószínűleg továbbra is kiváró állásponton marad a kamatpolitikát illetően, azaz egyelőre fennmaradhat a 6%-os alapkamat.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
D__AS20191023038