Gazdaság

Vártnál jobban lassult az infláció Magyarországon!

Portfolio
A Portfolio.hu konszenzusában szereplő 4,3 százalék helyett 3,9 százalékra lassult éves szinten májusban az infláció Magyarországon az áprilisban mért 4,7%-ról. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint havi alapon ezúttal lassabb, 0,2 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés üteme, a maginfláció éves szinten nem gyorsult a múlt havi 2,7 százalékról tovább. A vártnál érdemben lassabb májusi inflációs adatban az élelmiszerek és az üzemanyagárak vártnál kedvezőbb alakulása a meghatározó tényező. Míg az éves alapon 4% alá mérséklődő infláció a jegybanki kamatpolitika szempontjából növeli az esélyét annak, hogy idén bekövetkezhet kamatcsökkentés, aközben a rövid bázisú maginflációs mutató (amely minimálisan tovább emelkedett) csökkenti ezt az esélyt.


Vártnál jobban lassult az infláció Magyarországon!
A KSH adatai szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,4%-kal emelkedtek. Növekedett a
sajt (2,5%), a margarin (1,7%) és az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - (1,2%) ára. A részletes adatok alapján májusban árcsökkenés következett be a cukor (1,3%), a párizsi, kolbász (1,2%) és a tojás (0,9%) esetében. Az élelmiszerek ára tavaly májusban 1,1%-kal emelkedett. Egyes elemzői félelmek ellenére az idényáras élelmiszereknél idén nem következett be nagy kilengés.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek árai emelkedtek (1,0%). A szolgáltatások az átlagot kismértékben meghaladva drágultak (0,3%), míg a háztartási energia ára az átlaggal megegyezően emelkedett (0,2%). A szeszes italok, dohányáruk ára összességükben nem változott az előző hónaphoz viszonyítva. Az egyéb cikkek körében kismértékű árcsökkenés volt megfigyelhető (0,1%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,3%-kal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1%-kal kellett kevesebbet fizetni az előző hónaphoz viszonyítva.

Egy év alatt, vagyis 2010. májushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,6%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor (66,0%), a liszt (64,6%), az étolaj (18,6%), a péksütemények (14,8%), a tej (13,8%), a kenyér (13,1%), az idényáras élelmiszerek (12,8%) és a sajt (11,4%) ára. Árcsökkenés következett be a tojás (6,7%) és a sertészsiradék (3,0%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,5%-kal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 13,1%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruké 3,5%-kal nőtt. Szintén átlag felett, 4,4%-kal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a távfűtésé 8,0%-kal, a vezetékes gázé 5,1%-kal nőtt. Átlag alatt emelkedett a ruházkodási cikkek (3,8%) és a szolgáltatások ára (1,9%), ez utóbbin belül a csatornadíj 10,0, a szemétszállítás 5,5 és a vízdíj 4,2%-kal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,1%, szeszes italok, dohányárukért átlagosan 1,0%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Vártnál jobban lassult az infláció Magyarországon!
Míg az éves alapon 4% alá mérséklődő infláció a jegybanki kamatpolitika szempontjából növeli az esélyét annak, hogy idén bekövetkezhet kamatcsökkentés, aközben a rövid bázisú maginflációs mutató (amely minimálisan, 4,6%-ról 4,7%-ra tovább emelkedett) csökkenti azt. Az ugyanis azt jelzi, hogy ha az előző három hónap árfolyamataiból kiszűrjük a volatilis elemeket, akkor éves szinten már csaknem 5%-os a pénzromlás üteme, ez pedig továbbra is fokozott óvatosságot indokol a jegybanki kamatpolitikában.

Vártnál jobban lassult az infláció Magyarországon!
A forint az euróval szemben huzamosabb ideje erős szinteken mozog, ez például a tartós fogyasztási cikkeken keresztül (amelyek ára sorozatban már negyedik egymást követő hónapban csökkent) fékezi a felfelé mutató inflációs kockázatokat. Egy esetleges további kamatemelés a forintnak további lendületet adhatna, az azonban az exportszektor egyébként is kissé romló kilátásait (amint az a mai ipari termelési statisztikából látszik), azon keresztül pedig a GDP-növekedési kilátásokat ronthatná.A kissé ellentmondásos inflációs folyamatok (lassuló éves infláció, emelkedő rövid bázisú maginfláció) miatt a Magyar Nemzeti Bank a következő hónapokban valószínűleg továbbra is kiváró állásponton marad a kamatpolitikát illetően, azaz egyelőre fennmaradhat a 6%-os alapkamat.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983