FONTOS Német választás 2021: így nézne ki a győztesek rangsora, ha az olvasókon múlna a sorsdöntő voksolás
 
Előfizetői tartalom

Vártnál jobban lassult az infláció Magyarországon!

Portfolio
A Portfolio.hu konszenzusában szereplő 4,3 százalék helyett 3,9 százalékra lassult éves szinten májusban az infláció Magyarországon az áprilisban mért 4,7%-ról. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint havi alapon ezúttal lassabb, 0,2 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés üteme, a maginfláció éves szinten nem gyorsult a múlt havi 2,7 százalékról tovább. A vártnál érdemben lassabb májusi inflációs adatban az élelmiszerek és az üzemanyagárak vártnál kedvezőbb alakulása a meghatározó tényező. Míg az éves alapon 4% alá mérséklődő infláció a jegybanki kamatpolitika szempontjából növeli az esélyét annak, hogy idén bekövetkezhet kamatcsökkentés, aközben a rövid bázisú maginflációs mutató (amely minimálisan tovább emelkedett) csökkenti ezt az esélyt.

A KSH adatai szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,4%-kal emelkedtek. Növekedett a sajt (2,5%), a margarin (1,7%) és az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - (1,2%) ára. A részletes adatok alapján májusban árcsökkenés következett be a cukor (1,3%), a párizsi, kolbász (1,2%) és a tojás (0,9%) esetében. Az élelmiszerek ára tavaly májusban 1,1%-kal...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái