Előfizetői tartalom

Egyben tartható-e az eurózóna?

Képtelen az Európai Központi Bank olyan kamatpolitikát folytatni, ami minden tagország számára megfelelő lenne - állapítja meg a San Franciscó-i Fed egy rövid elemzése. Az eurózóna periférikus országainak ugyanis olyan kamatszintre lenne szüksége, ami a központi országok számára elfogadhatatlanul alacsony. Ebből óvatosan ugyan, de számos igen kellemetlen következtetést vonhatunk le az eurózóna működőképességével kapcsolatban.

Érdekes megállapításokra jut Fernanda Nechio, a San Franciscó-i Fed kutatója, aki egyszerű eszközökkel vizsgálta a Fed és az Európai Központi Bank kamatpolitikáját. Az infláció és a munkanélküliség alakulása alapján a közgazdász kimutatja, hogy az Egyesült Államokban negatív nominális kamatot kellene fenntartani, hiszen az alacsony inflációs nyomás mellett komoly munkapiaci...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés