Gazdaság

Felénk dől az európai dominó?

Portfolio
Figyelmeztető jelek kezdenek kibontakozni a - Magyarországot is magába foglaló - feltörekvő európai régióban - olvasható a Financial Times keddi cikkében, amelyik az euróövezet adósságválságának régióra gyakorolt fertőző hatásával foglalkozik. A legnagyobb veszélyt az export lassulása és ezen keresztül a gazdasági növekedés visszaesése jelenti - vélik a brit üzleti napilapnak nyilatkozó elemzők.
Okozhat-e egy újabb krízist a feltörekvő európai régióban az euróövezet adósságválságának súlyosbodása - teszi fel a kérdést a Financial Times keddi cikkében. Az írás szerint nem nehéz észrevenni a figyelmeztető jeleket, a térség devizái meredek esést szenvedtek el, miután a befektetők a biztonságos menedékbe, így a svájci frankba menekülnek. Az elemzők azonban egyelőre úgy vélik, hogy a fertőzési hatás korlátozott lehet.Azzal, hogy a válság Olaszországot is elérte az adósságválság hulláma, ismeretlen terepre érkeztünk - vélekedett Erik Berglof, az EBRD vezető közgazdásza, aki szerint a válság a bankrendszeren és a kereskedelmi csatornán keresztül érintheti a régiót.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci stratégája azonban kifejtette, hogy korlátozott lehet a fertőzési hatás a kelet-európai régióra nézve. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a térség gazdaságainak államadóssága messze elmarad a fejlett európai országokban tapasztaltaktól. Az RBS elemzője felidézi, hogy a régió országai a 2008-2009-es pénzügyi válság során likviditási gondokkal küzdöttek, nem pedig fizetőképességi problémákkal.

A Financial Times cikke szerint a legnagyobb fertőzési hatás a kereskedelmen keresztül a reálgazdaságban jelentkezne. A megszorító csomagok, valamint a gyenge hangulati mutatók aggasztóak a nyugat-európai gazdasági növekedésre nézve, és ez negatív hatással lehet a nyugati exportra érzékeny kelet-európai gazdaságokra. Ezért az RBS közgazdásza szerint régiónk lemaradó lehet a növekedésben a feltörekvő piacok között. Ez ugyanakkor - véli az elemző - arra fogja ösztönözni a térség döntéshozóit, hogy új növekedési forrásokat találjanak, elsősorban a belső kereslet élénkítésén keresztül.
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
DSOKI20191013203