Gazdaság

Pénzügyi armageddon fenyeget

Portfolio
Egyre aggasztóbb, hogy még mindig nem sikerült megegyezésre jutni az államadósság-plafon megemeléséről az Egyesült Államokban. Lawrence Summers, volt pénzügyminiszter szerint az USA rosszabb helyzetbe kerülhet, mint 2008-ban, a globális pénzügyi válság kirobbanásakor volt. A Goldman Sachs elemzői szerint pedig a vita már most rossz hatással van az amerikai gazdaságra.
Lawrence Summers, aki Bill Clinton mellett 1999 és 2001 között pénzügyminiszter, később a Harvad Egyetem elnöke, majd 2009-től két éven át Obama gazdasági tanácsadója volt, azt mondta, az USA "pénzügyi Armagedonnal" néz szembe és a helyzet rosszabb lehet, mint három évvel ezelőtt, a Lehman Brothers bukása után volt. A Dodd-Frank szabályok elfogadásának egyéves évfordulóján nyilatkozott a politikus a CNBC-nek. Summers szerint a mindennél fontosabb, hogy megőrizzék az Egyesült Államok hitelminősítését az adósságplafon emelésével és örömmel vette a kétpárti együttműködés kezdetét mutató jeleket. Azonban úgy véli, egyelőre még csak egy terv van egy tervre, mivel még nem tisztázott, hogyan növelnék a bevételeket és hogyan tennék hatékonyabbá a társadalombiztosítást.Nem érti, hogy a Kongresszus egyes tagjai hogyan lennének hajlandóak nem csak elfogadni az USA részleges csődjét, hanem hatályon kívül kívül helyezni a Dodd-Frank szabályokat és ezzel visszatérni a 2007-es szövetségi szabályozáshoz. "Nem értem, hogy bárki akit érdekel az USA pénzügyi stabilitása, miért akarja megszüntetni azokat a szabályokat, amelyek szerint a bankoknak több tőkével kell rendelkezniük és azt mondani, hogy az Egyesült Államok két hét múlva nem fogja tudni kifizetni az adósságait" - nyilatkozta Summers.

Az egyet nem értésnek máris hatása van a fogyasztók viselkedésére - számolt be az FT Alphaville blogja. Két mutató is arra utal, hogy nagyot esett a fogyasztói bizalom az utóbbi hetekben, a Goldman szerint azonban ez a megegyezés után helyre fog állni. Addig viszont több helyen is jelentkezhet a negatív hatás.

A fogyasztói bizalom nagyobbat esett, mint az várható lett volna a friss makrogazdasági mutatók alapján. A Reuters és a University of Michigan közös indexe, mely inkább a hosszú távú gazdasági kilátásokra fókuszál, a júniusi 71,5-ről júliusra 63,8-ra esett, ami nagyobb csökkenés, mint az elemzők által várt. A Fed felmérése, ami a munkanélküliségi rátán, a reálbéreken, az S&P 500 indexen, a lakásárakon és a fogyasztói hitelezéseken alapul csak az esés felét magyarázza. (A mutatók egyébként 1995-1996 fordulóján, az akkori költségvetési vita idején szintén ilyen mértékű esést mutattak.) Ez nem meglepő annak fényében, hogy milyen nagy figyelmet kap a jelenlegi vita a sajtóban, viszont részben érthetetlen, mivel egy friss felmérés szerint az amerikaiak többsége nem támogatja a plafon megemelését, mivel nem érti milyen következményekkel járhat, ha nem emelik meg.A bizalom esésének ideje nem véletlenül esik egybe a média általi figyelem emelkedésével. A rossz májusi foglalkoztatottsági mutatók és az attól való félelem, hogy nem születik megegyezés, tovább rontották a fogyasztói bizalmat. Szintén hozzáadtak az eséshez az eurózóna válságáról szóló hírek, a növekvő munkanélküliség, valamint a az amerikai lakáspiac héthavi mélypontjáról szóló hírek is. Nem véletlen, hogy a fogyasztók bizalma a kormány gazdasággal kapcsolatos intézkedéseiben Obama elnöksége alatti mélypontjára esett.A Goldman szerint a mutatók esése érződni fog a csökkenő kiskereskedelmi forgalomban, alacsonyabb várt jövedelmekben, alacsonyabb árakban és az általános jólétre is hatással lesz. Egy augusztus eleji megegyezés esetén mérsékelt hatásra számíthatunk, de minél tovább húzódik a vita, annál súlyosabb következményekkel számolhatunk.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice