Előfizetői tartalom

Ki megy csődbe a görögök után?

A görögök kimentése után is jócskán találunk csődveszéllyel meggyanúsított országot az eurózónában. Némiképp váratlanul került a napokban a négy korábban is kockázatosnak minősített ország közé Olaszország, időről időre pedig Belgium neve is felmerül. Az alábbi egyszerű vizsgálat arra próbál válaszolni, hogy a válsághoz közelinek kikiáltott országokat államháztartási helyzetük alapján mennyire érdemes összemosni. Mint látni fogjuk, ezek az országok nem csupán az itt nem részletezett tényezőkben (versenyképesség, finanszírozási lehetőségek, politikai és strukturális környezet stb.) különböznek, hanem az alapvető fiskális pozíciójukban is.

Elsőre könnyen rávághatnánk, hogy ezek az országok (PIIGS - Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország, illetve Belgium) nagyon is hasonlók, hiszen egyformán igaz rájuk, hogy a maastrichti kritériumok között található államháztartási stabilitási feltételt nem teljesítik. Vagyis a hiányuk 3% felett, az államadósságuk pedig 60% felett van a GDP arányában....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés