Gazdaság

Nem lesz titok a közbeszerzésekben

Portfolio
Magyarországon nincs átlátható, jól kutatható adatbázis az állami közbeszerzésekről, ezért a Budapesti Corvinus Egyetem korrupciókutató központja készít egyet. A világ boldogabb helyein ez a jól működő állam feladata - írták első beszámolójukban.
Olcsóbb-e a közbeszerzés vagy sem? Melyik cégek és területek nyernek a különböző kormányok alatt? Ezekre a kérdésekre lehetne választ kapni Tóth István János korrupciókutató, a kutatás egyik vezetője szerint akkor, ha lenne egy rendes, átlátható és kutatható adatbázis a közbeszerzésekről. Magyarországon nincs ilyen, ezért a Corvinus Egyetem kutatói nekiálltak elkészíteni ezt.

Tóth István János kiemelte: ilyen adatbázisra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a közbeszerzések milyen hatékonysággal mentek végbe és milyen társadalmi veszteséggel mellett történnek az eljárások. Így meg lehet válaszolni, hogy voltak-e olyan cégek, amelyek a közbeszerzésre jöttek létre, és azt is, hogy milyen korrupciós kockázatokkal járt a közbeszerzés az elmúlt 15 évben - fejtette ki a kutató.

Tóth István János úgy vélekedett, a politikai kapcsolatokat is fel lehetne fedni. Bár nem mindenhol egyértelmű a helyzet, de a cégadatbázisból sok minden előkereshető.

A kutatók eddig csaknem 83 ezer közbeszerzést dolgoztak fel, de még nem nézték át teljesen azokat. Az egyik megállapításuk szerint minden választási évben megugrik a lezárt közbeszerzések száma. 2010-ben ez különösen így volt, főleg az év második felében. (Info Rádió)

A teljes jelentés letölthető itt, a kutatás honlapja pedig itttalálható.
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
A worker adjusts a control valve at the delayed coker unit of the Duna oil refinery operated by MOL  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
wizzairshutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
tarlós-karácsony