Gazdaság

"Kétharmados" lesz az egykulcsos adó, Orbán felel érte

Portfolio
Kétharmados törvénybe foglalják az egykulcsos adót és ezért személyesen Orbán Viktor felel - tudta meg a hvg.hu kormányközeli forrásokból. A miniszterelnök a párton belüli konfliktusokat is vállalja.
A portál információi szerint az adóalkotmánynak nevezhető sarkalatos törvénynek is megvan a saját felelőse: a tervezeten személyesen a miniszterelnök dolgozik. Orbán Viktor ugyanis szeretné, ha az adóalkotmány leszögezné, Magyarországon egykulcsos, arányos adórendszer működik.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a kormánypárt elnökségében és a képviselőcsoportban sincs teljes egyetértés ebben a kérdésben. A frakcióban többen attól tartanak, hogy az egykulcsos adórendszer adótörvénybe illesztésével a saját kezét is megkötné a kabinet - fejtette ki a lapnak az egyik adókérdésekkel foglalkozó fideszes szakpolitikus. "Az egykulcsos adó a második Orbán-kormány gazdaságpolitikájának alapeleme, melyhez a miniszterelnök a végsőkig ragaszkodik, és ezt a képviselőink is jól tudják. Nagy valószínűséggel benne lesz az adóalkotmányban" - emelte ki egy másik forrás.

"Az ellenzéki állításokkal ellentétben nem az áfa- vagy a személyi jövedelemadóról szóló törvény lesz kétharmados, hanem beékelünk egy köztes törvényt az alkotmány és pénzügyi tárgyú jogszabályok közé, amely a legfőbb közteherviselési alapelveket fekteti le" - árulta el egy másik forrás a portálnak, aki azt is hozzátette: a kormányfő csak a politikai egyeztetéseket viszi.

Az adóalkotmánynak nevezett sarkalatos törvény egy rövid, paragrafusokba öntött elvi nyilatkozat lesz. Ebben helyet kap majd a gyerekek után járó adókedvezmény, valamint kimondja: a nyugdíjrendszer két pilléren nyugszik, állami alapon és önkéntes pénztárakon.

A miniszterelnök május végén árulta el a TV2-nek nyilatkozva, hogy "sarkalatos - azaz kétharmados - törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait."

Emlékezetes, Matolcsy György június elején az fn.hu-nak adott interjújában beszélt arról, hogy kétharmados törvényben rögzítené az egykulcsos szja-rendszert és hogy annak kulcsa nem lehet magasabb 16%-nál.

Orbán Viktor pár nappal később az osztrák Kronen Zeitung című bulvárlapnak úgy fogalmazott, hogy egy ponton kiterjesztené a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén. "És nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nemcsak a következőét, hanem a következő tízét is" - mondta.

Az egykulcsos adó kétharmados törvényben történő rögzítéséről alább olvashatják véleményünket:
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél