Előfizetői tartalom

750 milliárd forintos kiigazítás - 27% az áfa, emelkedik a járulék is

Portfolio
Adó- és járulékemeléseket, emiatt gyorsuló inflációt, illetve a költségvetés kiadási oldalán nem részletezett hatékonyságjavító lépéseket jelentett be többek között a mai kormányszóvivõi sajtótájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Miniszterelnökségen. A Portfolio.hu élõben számolt be az eseményrõl, amelynek fontosabb részleteit az alábbiakban foglaltuk össze.Fontosabb részletek 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül a jövõ évi költségvetés, a kormány tartja magát a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélhoz. Így jövõ év végére legalább 72%-ra csökken az államadósság, az infláció 4,2%-os lesz, ez érdemben magasabb a várakozásoknál. Az általános áfa-kulcs 25%-ról 27%-ra nő, emelkedik a vállalkozók egészségbiztosítási járuléka, a cégautóadó, Egyszerre vezetik ki az adójóváírást és a szuperbruttó adóalapot az adórendszerből A büdzsé kiadási oldalán a hatékonyságjavításban bízik a kormány A kiigazítás szerkezete elsõre csalódást keltõ: bevételi oldali kiigazítási dominancia jellemzi, a kiadási oldalon sincs nyoma érdemi reformintézkedésnek, kérdés, hogy megindulnak-e ezek a változások, ami talán 2013-tól hoznak valamit a konyhára. A csomag mérete elsõ pillantásra kevésnek tûnik, nagyok a kockázatok.

2011. szeptember 16. 16:52 Megosztás Nem számol kamatemeléssel a kormány Mindennel számoltunk, de jegybanki kamatemeléssel nem - reagált Matolcsy arra a kérdésre, hogy az adóemelések és a 4% feletti jövõ évi infláció miatt az MNB esetleg kamatot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés