Gazdaság

750 milliárd forintos kiigazítás - 27% az áfa, emelkedik a járulék is

Portfolio
Adó- és járulékemeléseket, emiatt gyorsuló inflációt, illetve a költségvetés kiadási oldalán nem részletezett hatékonyságjavító lépéseket jelentett be többek között a mai kormányszóvivõi sajtótájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Miniszterelnökségen. A Portfolio.hu élõben számolt be az eseményrõl, amelynek fontosabb részleteit az alábbiakban foglaltuk össze.

Fontosabb részletek
  • 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül a jövõ évi költségvetés, a kormány tartja magát a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélhoz.
  • Így jövõ év végére legalább 72%-ra csökken az államadósság, az infláció 4,2%-os lesz, ez érdemben magasabb a várakozásoknál.
  • Az általános áfa-kulcs 25%-ról 27%-ra nő, emelkedik a vállalkozók egészségbiztosítási járuléka, a cégautóadó,
  • Egyszerre vezetik ki az adójóváírást és a szuperbruttó adóalapot az adórendszerből
  • A büdzsé kiadási oldalán a hatékonyságjavításban bízik a kormány
  • A kiigazítás szerkezete elsõre csalódást keltõ: bevételi oldali kiigazítási dominancia jellemzi, a kiadási oldalon sincs nyoma érdemi reformintézkedésnek, kérdés, hogy megindulnak-e ezek a változások, ami talán 2013-tól hoznak valamit a konyhára.
  • A csomag mérete elsõ pillantásra kevésnek tûnik, nagyok a kockázatok.

Nem számol kamatemeléssel a kormány

Mindennel számoltunk, de jegybanki kamatemeléssel nem - reagált Matolcsy arra a kérdésre, hogy az adóemelések és a 4% feletti jövõ évi infláció miatt az MNB esetleg kamatot emel.

Reális az 1,5%-os növekedési prognózis

A jövő évi másfél százalékos GDP-növekedési előrejelzés "eléggé reális", amennyiben azonban mégis alacsonyabb lesz a tényleges növekedés, akkor erre szolgálnak a jövő évi büdzsébe beépített jelentős, összesen 300 milliárd forintos tartalékok - válaszolt a kérdésre Matolcsy.

Baleseti adó is lesz, emelkedik a cégautóadó

Német mintára annak az autóvezetőnek, tulajdonosnak kell fizetnie, aki sok balesetet okoz, magasabb lesz a díjtétele és ezt a díjtételt, adót beépítik majd a biztosítók a díjszabásba - jelezte Matolcsy. A cégautóadónál 40%-os adóemelés lesz differenciáltan, amely a környezetkárosítás mértékét veszi majd figyelembe.

Kis leépítés a központi igazgatásban

A központi igazgatásban foglalkoztatott 66 ezer emberből 5.200 úgynevezett köztisztviselői keretbe kerül (hatékonyságjavítás miatti leépítési terv), s ha onnan el tudnak helyezkedni a piacon, akkor "az őket foglalkoztatók 50 százalékos munkáltatói adókedvezményben részesülnek" - magyarázta a miniszter.

Kivezetik a félszuperbruttót és az adójóváírást

Arányos 16%-os egykulcsos adórendszert vezetünk be jövõre, azaz a kormány egyszerre kivezeti az adójóváírás rendszerét, illetve a félszuperbruttó rendszerét is (jelenleg 27%-kal magasabb az adóalap a szuperbruttó miatt, ezt az eddigi tervek szerint jövőre lefelezték volna, azaz félszuperbruttó lett volna, de a mostani bejelentés szerint egy lépésben eltűnik ez a tényező a rendszerből). Matolcsy jelezte: 370 milliárd forintnyi adójóváírást vezetnek ki és egyúttal 380 milliárd forint a félszuperbruttó adórendszerbõl eredõ bevétel, amelyet "kiengednek". Matolcsy ismét hangsúlyozta a már idén év elején is sokszor elmondott kifejezést, hogy ezekkel a változtatásokkal "senki nem jár majd rosszul".

Matolcsy: ezeknek semmi köze a megszorításokhoz

Mindannyian tudjuk, hogy az adóemelések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak, tehát ez nem megszorítás - válaszolt a kényes kérdésre Matolcsy.

Emelkedik az egészségbiztosítási járulék

Számoltunk a magasabb áfa-kulcs miatti fogyasztáskieséssel és az adóelkerüléssel. Ezért zárunk adózási kiskapukat, illetve szélesítjük a járulékalapot - válaszolta Matolcsy. Tájékoztatása szerint a fõállású és társas vállalkozásoknál a minimálbér másfélszereséig kell majd egészségbiztosítási járulékot fizetni. Ez bizony segíti az Egészségbiztosítási Alap "önálló lábra állását" - tette hozzá. Matolcsy bejelentése szerint a munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal emelkedik 2012-ben. A járulék alapja a munkabér, de a munkaadó köteles legalább a minimálbér 1,5-szerese után fizetni. Emellett egy százalékponttal emelkedik a munkavállalói egészségügyi biztosítási járulék. A társasági adóban a veszteségelhatárolás szabályait változtatják. Az online szerencsejátéknál is bevezetnek új adót.

Lehet 27%-os áfa

Sokan úgy tudják, hogy a 25%-os általános áfa-kulcs kõbe van vésve, de ez nem így van - jegyezte meg Matolcsy kérdésre válaszolva. Szavai szerint egy 2006-os uniós áfa-direktíva azt szabja meg, hogy 15 százaléknál nem lehet alacsonyabb a normál áfakulcs. A tagállamok egy vagy két kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak. A kedvezményes adómérték nem lehet alacsonyabb 5 százaléknál. Hangsúlyozta: 25% felett is lehet általános áfa-kulcs és megtartják az 5 és 18%-os áfakulcsokat. 25 százalékosnál magasabb áfa-kulcs nincs az Európai Unióban.


Nem lesz recesszió

A 2012-es költségvetés megóv bennünket a recessziótól, de nem egy gyors növekedésre építő költségvetés - jegyezte meg Matolcsy.

Hatékonyságjavulásban bízik a kormány

A 300 milliárdos kiadáscsökkentés "legvaskosabb" része hatékonyságjavításból ered - jelezte Matolcsy.

27%-ra emelkedik az áfa

Matolcsy bejelentette, hogy a 25%-os áfakulcsot 27%-ra emelik. Az áfaemelésbõl származó teljes, 150 milliárd forintos többletbevételt betesszük a 150 millirádos Országvédelmi Alapba - tette hozzá. Az általános tartalék 100 millirád forint lesz 2012-ben, ez nagyjából egyezik az idei tartalék méretével. 50 milliárd árfolyam és kamatkockázati tartalék is lesz. Összesen 300 milliárd forintos a tartalék.

Matolcsy: 750 milliárdos lesz a jövő évi kiigazítás

Tarjuk magunkat a Széll Kálmán-tervben, illetve a konvergenciaprogramban vállalt kiigazító tervekhez, sõt nem is elégszünk meg a jövõ évre vállalt 550 milliárd forintos kiigazítással - hangsúlyozta Matolcsy. Ez nemcsak hogy meglesz, hanem összesen 750 milliárd forinttal javul Magyarország államháztartási egyenlege - jelentette be. Ebbõl 300 milliárd forint a kiadási oldalon, 445 milliárd forint a bevételi oldalon jelentkezik. Utóbbi összegbõl 150 milliárd forintot "félreteszünk", ezt tesszük bele abba az Országvédelmi Alapba, amely a költségvetési célok biztos teljesítéséhez szükséges - tette hozzá. Később Matolcsy jelezte, hogy ez a 150 milliárd az áfa-emelésből ered.

Devizahitelek végtörlesztése: benyújtotta Rogán a javaslatokat

Egyéni képviselői indítvány formájában ma benyújtotta Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának elnöke azokat a jogszabály-módosítási javaslatokat, melyek lehetővé teszik a devizahitelek kedvezményes végtörlesztését. Ezek egyelőre csak a felvételkori árfolyam és a hitelfedezet alapján szűkítik a jogosultak körét. Tovább a cikkhez

Matolcsy: országvédelmi költségvetés a 2012-es büdzsé

A nemzetgazdasági miniszter jelzése szerint a jövő évi büdzsé az alábbi makrogazdasági paraméterekre épül, illetve célokat tűz ki: 1.) másfél százalékos GDP-növekedéssel készül a 2012-es országvédelmi költségvetés 2.) az államháztartás hiányát a GDP 2,5%-ában maximálja, 2,8% feletti deficitnél automatiksan nõne az államadósság, ezt nem engedhetjük meg - jelezte Matolcsy 3.) idén év végére 73%-ra, jövõre 72%-ra csökken a GDP-arányos bruttó államadósság ráta 4.) az elõzetesen prognosztizált 3,4% helyett 4,2%-os inflációval számol éves átlagban jövőre a kormány 5.) a GDP-arányos kamatkiadások mértéke az idei 3,8%-ról jövõre 3,6%-ra csökken 6.) nagyon szerény, 0,2%-os fogyasztásnövekedéssel számolunk 2012-ben 7.) a beruházások 2011-ben várhatóan 1% körüli mértékben nõnek, amely jövõre 3,2%-ra gyorsulhat 8.) folyó fizetési mérleg többlete a GDP 2% körülrõl 3% fölé emelkedhet 9.) másfél százalékos foglalkoztatásbõvüléssel számol a kormány, amely mellett a munkanélküliségi ráta 10-10,5% közötti tartományba mérséklõdhet

A foglalkoztatásai cél a növekedéshez képest ambiciózusnak tûnik, a nagyon magas infláció pedig forgalmi adóemelést sejtet.

Matolcsy : nem lehet deficites a nyugdíjrendszer

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tájékoztató elején azt hangsúlyozta, hogy a kormány eltökélt szándéka: a nyugdíjrendszernek „önfenntartónak” kell lennie pénzügyi értelemben, azaz nem mûködhet deficit mellett.

Délután 4-kor beszél Matolcsy

A közleménybõl nem derül ki, hogy mi lesz a kormányszóvivõi tájékoztató témája. Giró-Szász András kormányszóvivõ napokban tett nyilatkozatából azonban sejthetõ, hogy a jövõ évi költségvetésrõl lehet szó. A kormányszóvivõ csütörtök reggel ugyanis arról beszélt, hogy "pénteki határidõ van arra, hogy átadja a kormány a Költségvetési Tanácsnak a költségvetést, akkor nyilvánvalóan többet tudhatunk". Az is elképzelhetõ, hogy a hét legfontosabb témája, a rögzített árfolyamon történõ végtörlesztés is szóba kerül. A legfrissebb sajtóértesülések szerint a problémás ügyfeleket és magas hitelösszeget felvevõket is kizárhatja a kormány a kedvezményes végtörlesztés lehetõségébõl. Közeleg a határidõ Egyre közelebb kerülünk a jövõ évi költségvetés parlamenti benyújtásának határidejéhez. Az elsõ olvasatban tárgyalt, sajtóértesülések szerint számok nélküli tervezetet a KT elnökének, Járai Zsigmondnak határidõre, szeptember elsején elküldte a kormány, a tanács tagjához, Simor Andráshoz viszont csak most kedden került az anyag. Vagyis a Költségvetési Tanács az elsõ érdemi véleményt sem tudta eddig kialakítani, miután a tervezet hiányában nem is tudott részletes értékelést folytatni, pedig az eredeti ütemterv szerint szeptember 5. és 16. között kellett volna kialakítania az elsõ véleményét. Az ügyben csütörtökön megkerestük Járai Zsigmondot is, visszajelzést azonban nem kaptunk. A Költségvetési Tanács elnöke az MTI-nek azonban elárulta, hogy "Költségvetési Tanács (KT) szeptember 23-án véglegesíti a jövõ évi költségvetéssel kapcsolatos véleményét". "A KT már kapott anyagot a 2012. évi költségvetésrõl és még kap is, majd ezekrõl szeptember 23-án, pénteken alakítja ki végleges véleményét" - tette hozzá. Vagyis a költségvetés tervezése az eredeti tervekhez képest pontosan egy hetes csúszásban van. Ráadásul mindezt úgy, hogy az eredetileg tervezetthez képest a KT-nek kevesebb ideje lesz elemezni "elsõ olvasatban" a költségvetés megalapozottságát.

Délután 4-kor beszél Matolcsy
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
donaldtrumpgolf