Előfizetői tartalom

Oroszországban is vergődnek a nyugdíjpénztárak

Az egykori Szovjetunió legnagyobb utódállamában már 9 éve működnek nyugdíjpénztárak, de csak 2011 elejétől tapasztalható a tömeges átjelentkezés az állami nyugdíjellátás rendszeréből. Idén az első félévben közel kétmillió ember nyújtotta be ez irányú kérelmét, ami két és félszerese az egy esztendővel korábban nyugdíjpénztári tagságot választó orosz állampolgároknak.

Igaz, az idén eddig jelentkezők 15 százaléka, több mint kétszázezer ember, csupán az egyik pénztártól a másikhoz pártolt. Ez a nyugodt öregkor biztosítására törekvő állampolgárok lassan növekvő aktivitása mellett a nyugdíjpénztárak működésével szembeni elégedetlenséget is jelzi. Ugyanakkor az "állam bácsi gondoskodására" hagyatkozó posztszovjet paternalista örökség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés