Gazdaság

Egymillió munkahely - ennyivel több, vagy ennyivel kevesebb lesz?

Portfolio
Minél korábban megkezdett , már az iskolai képzés előtti programokkal lehet versenyképes munkaerőt képezni - mondta Fazekas Károly a pécsi közgazdász vándorgyűlés zárónapján. Az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének igazgatója kifejtette: fennáll a veszély, hogy a 21. században elvárt kompetenciák hiánya miatt újabb rétegek szorulhatnak ki a munkapiacról, ami mögött többek között a területi különbségek állnak.
Fazekas a "Hová tűnt egymillió munkahely? Honnan lesz egymillió munkahely?" című előadásában kifejtette: ahhoz, hogy a foglalkoztatásban beérjük az uniós átlagot, 600 ezer fővel, az élbolyhoz csatlakozással pedig egymillióval kellene növelni a foglalkoztatottak számát. Azok viszont, akik dolgoznak, azok nemzetközi összevetésben is órán keresztül teszik ezt. Ennek a hosszú munkaidőnek viszont nincs magyarázó ereje a termelékenység tekintetében.

A foglalkoztatottak száma a rendszerváltáskor csökkent drasztikusan, majd a lassú emelkedést a válság törte derékba. A fő probléma a képzetlenek foglalkoztathatóságával van, ami mögött többek között a területi egyenlőtlenségek is meghúzódnak. A területi leszakadás jellemzői és következményei kapcsán Fazekas felhívta a figyelmet az iskolai és lakóhelyi szegregációra, aminek a végén az az eredmény adódik, hogy egyre több gyerek rendkívül hátrányos körülmények között nő fel.

Egymillió munkahely - ennyivel több, vagy ennyivel kevesebb lesz?
Az előző időszakban azok az emberek szorultak ki a munkaerőpiacról, akik nem rendelkeztek 20. századi tudással. Most az a veszély, hogy újabb hullámban azok szorulhatnak ki, akik a 21. századi kompetenciákkal nem rendelkeznek. Ezek a kompetenciák nagyot változtak, például a kreativitás, kommunikációképesség, önkontroll, figyelem képessége mindenki számára elengedhetetlen tudás ahhoz, hogy helytálljon a munkapiacon. A legújabb kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy ezek hiánya jelentősen determinálják a később sikerességét az életben. Emellett nagy jelentősége van annak is, hogy a korai életszakaszban érték-e negatív hatások a gyermeket.

Egymillió munkahely - ennyivel több, vagy ennyivel kevesebb lesz?
Fazekas ennek kapcsán a szakpolitika esetében is a korai életkorban való beavatkozás fontosságát hangsúlyozta. "Minden bonyolult problémára van egy megoldás, ami egyszerű, plauzibilis és rossz." - fejezte be előadását Fazekas Károly.
GettyImages-800536520
GettyImages-1173741712
Frankfurti tőzsde
shutterstock_1457337218
BÉT
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Varga Péter Pál Budai Egészségközpont