Gazdaság

Egymillió munkahely - ennyivel több, vagy ennyivel kevesebb lesz?

Portfolio
Minél korábban megkezdett , már az iskolai képzés előtti programokkal lehet versenyképes munkaerőt képezni - mondta Fazekas Károly a pécsi közgazdász vándorgyűlés zárónapján. Az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének igazgatója kifejtette: fennáll a veszély, hogy a 21. században elvárt kompetenciák hiánya miatt újabb rétegek szorulhatnak ki a munkapiacról, ami mögött többek között a területi különbségek állnak.
Fazekas a "Hová tűnt egymillió munkahely? Honnan lesz egymillió munkahely?" című előadásában kifejtette: ahhoz, hogy a foglalkoztatásban beérjük az uniós átlagot, 600 ezer fővel, az élbolyhoz csatlakozással pedig egymillióval kellene növelni a foglalkoztatottak számát. Azok viszont, akik dolgoznak, azok nemzetközi összevetésben is órán keresztül teszik ezt. Ennek a hosszú munkaidőnek viszont nincs magyarázó ereje a termelékenység tekintetében.

A foglalkoztatottak száma a rendszerváltáskor csökkent drasztikusan, majd a lassú emelkedést a válság törte derékba. A fő probléma a képzetlenek foglalkoztathatóságával van, ami mögött többek között a területi egyenlőtlenségek is meghúzódnak. A területi leszakadás jellemzői és következményei kapcsán Fazekas felhívta a figyelmet az iskolai és lakóhelyi szegregációra, aminek a végén az az eredmény adódik, hogy egyre több gyerek rendkívül hátrányos körülmények között nő fel.

Egymillió munkahely - ennyivel több, vagy ennyivel kevesebb lesz?
Az előző időszakban azok az emberek szorultak ki a munkaerőpiacról, akik nem rendelkeztek 20. századi tudással. Most az a veszély, hogy újabb hullámban azok szorulhatnak ki, akik a 21. századi kompetenciákkal nem rendelkeznek. Ezek a kompetenciák nagyot változtak, például a kreativitás, kommunikációképesség, önkontroll, figyelem képessége mindenki számára elengedhetetlen tudás ahhoz, hogy helytálljon a munkapiacon. A legújabb kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy ezek hiánya jelentősen determinálják a később sikerességét az életben. Emellett nagy jelentősége van annak is, hogy a korai életszakaszban érték-e negatív hatások a gyermeket.

Egymillió munkahely - ennyivel több, vagy ennyivel kevesebb lesz?
Fazekas ennek kapcsán a szakpolitika esetében is a korai életkorban való beavatkozás fontosságát hangsúlyozta. "Minden bonyolult problémára van egy megoldás, ami egyszerű, plauzibilis és rossz." - fejezte be előadását Fazekas Károly.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél