Gazdaság

Londonban már "bóvli" Magyarországról beszélnek

Portfolio
Nagy a kockázata annak, hogy a Standard and Poor’s a következő hetekben egy fokozattal visszavágja Magyarország hitelminősítését - figyelmeztet friss, Magyarországról szóló kommentárjában Raffaella Tenconi. A Bank of America Merrill Lynch londoni elemzője szerint az Orbán-kormány elmulasztott egy lehetőséget azzal, hogy nem vette fel a kapcsolatokat az IMF-fel egy új hitelszerződés érdekében.
Raffaella Tenconi a 2011. október 27-én megrendezésre kerülő BUDAPESTI GAZDASÁGI FÓRUM 2011 - Adósságválság és Versenyképesség című konferencián neves elemzők társaságában beszél Magyarország kilátásairól is.

Úgy gondoljuk, hogy Magyarország elszalasztott egy kiváló lehetőséget, hogy nem vette fel a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal egy újabb hitelszerződés érdekében. Egy újabb együttműködés ugyanis hitelességet kölcsönözne a fiskális konszolidációs törekvéseknek és elősegítené a költségvetés finanszírozását a következő években - írja Raffaella Tenconi, a Merrill Lynch londoni elemzője.

Emlékezetes, a múlt héten derült fény arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap egy szakértői csapata Magyarországon tartózkodik, a kormány ugyanis segítségül hívta az önkormányzati rendszer átalakításához. A Nemzetgazdasági Minisztériumban akkor kérdésünkre közölték, hogy az IMF forrásnyújtási tevékenységétől teljesen elkülönülő tevékenységről van szó.Meglátása szerint a feszült nemzetközi környezet, valamint a kormány gazdaságpolitikai mixtúrájából fakadó bizonytalanság miatt magas a kockázata annak, hogy Magyarország hamarosan elveszíti befektetésre ajánlott adósbesorolását (vagyis "bóvli" kategóriába kerülünk) az egyik hitelminősítőnél és a következő évben mások is leminősíthetik az országot.

Megérdemli Magyarország a befektetési kategóriát?

Nagy a kockázata annak, hogy a Standard and Poor’s a következő hetekben egy fokozattal visszavágja Magyarország hitelminősítését. Emellett arról is szóltak hírek, hogy a Moody’s is ebben a hónapban vizsgálja felül az ország adósbesorolását, de várhatóan megerősíti a jelenlegi Baa3-as besorolást és a hozzá rendelt negatív kilátást. A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch a következő hat hónapban vizsgálhatja felül a magyar besorolást és elképzelhető, hogy rontja a jelenlegi stabil kilátást. Az sem zárható ki, hogy a következő évben "BB+" kategóriába vágja vissza a magyar adósságot a jelenlegi "BBB-" kategóriából, amennyiben finanszírozási nehézségek jelentkeznek - vélekedik a londoni közgazdász, aki szerint a hitelminősítők négy fontos tényező alapján ítélik meg az ország adósbesorolással kapcsolatos kilátását.

1. Költségvetési deficittel kapcsolatos kilátások: felfelé mutató kockázatok. A legutolsó jelzések szerint mindhárom hitelminősítő 3% körüli költségvetési hiányt vár jövőre, szemben a kormány 2,5%-os GDP-arányos hiánycéljával. A gyenge növekedési kilátások miatt jelentős kihívások övezik a költségvetést, és emellett a legutóbbi kormányzati kommunikáció megkérdőjelezi a kormány reformelszántságát, miután a Fidesz népszerűsége csökken. Kockázatokat jelent a költségvetésre nézve a bérkompenzációval járó állami kiadások, valamint az önkormányzati alrendszer tervezettnél nagyobb hiánya. A kockázatokról bővebben:2. Adósságdinamika: rövid távon javulást, de hosszabb távon veszélyek leselkednek. A nyugdíjvagyonnak, valamint a korábbi IMF-hitel törlesztésének köszönhetően az idei év végére 8 százalékponttal csökkenhet a magyar adósságráta. Erőss fenntartásaink vannak azonban az államadósság további csökkenését illetően, ha a kormány nem javítja a kiadások feletti kontrollját.

Londonban már
3. Adósságmegújítási tervek: nem ez az elsődleges veszélyforrás. A végtörlesztés lehetőségét súlyos kritikákkal illették, de nem gondoljuk azt, hogy a hitelminősítők ezt egy fontos negatív tényezőként ítélnék meg. Mindhárom nemzetközi intézmény azonban már korábban felhívta a figyelmet a kiszámítható üzleti környezet, valamint a külföldi anyabankok támogatásnyújtásának fontosságára. Meglátásunk szerint ez utóbbi két tényező esetében romló folyamatok várhatók - figyelmeztet a szakértő, aki szerint a hitelállomány leépítése negatív a gazdasági növekedés szempontjából és visszaveti a belföldi bankok állampapír-vásárlási képességét. Lázár János és Orbán Viktor is utalást tett arra múlt héten, hogy újabb devizahiteles-mentőcsomagok érkezhetnek a következő évben - mutat rá Tenconi.4. Finanszírozás: megvalósítható kedvező nemzetközi feltételek közepette. 2012-ben Magyarország teljes finanszírozási igénye 13,2 milliárd eurót tesz ki számításaink szerint, ami magasabb a 2011-ben tapasztalt 12,3 milliárd eurós összegnél. Az ÁKK jövőre 4,5 milliárd eurónyi devizaforrás bevonását tervezi - idézi fel a Merrill elemzője, aki szerint a nemzetközi befektetők étvágyának növelése a magyar papírok iránt meglehetősen nagy feladatnak bizonyulhat.

Londonban már
Mi menthet meg bennünket?

A kormány intenzívebb kapcsolatokat ápol Kínával és az Államadósság Kezelő Központ minap jelezte a szándékot, hogy az ország diverzifikálná befektetői bázisát és a Bank of China is elsődleges állampapír-forgalmazóvá válhat. Ennek megvalósulását pozitív lépésként értékelnénk - fogalmaz Raffaella Tenconi, aki szerint meg kell még azt várni, hogy ez a folyamat milyen gyorsan megy végbe.A Merrill szakértője ismét rámutat: kedvező lenne ebben a helyzetben egy elővigyázatossági hitelkeret megkötése a Valutaalappal.
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock