Gazdaság

Fiktív bevételeket szórt szét a Parlament (4.)

Portfolio
Az Országgyűlés kedden szavazott a jövő évi költségvetésről szóló javaslathoz benyújtott mintegy 450 módosító javaslatról. A módosítások között szerepeltek az adóbevételek és a tb-alapok is - derül ki az MTI összefoglalójából. A képviselők a jövő évi költségvetés tervezésénél is elővették a korábban már többször alkalmazott "trükköt": fiktív bevételekkel fedezik - az eredeti előirányzathoz képest megnövelt - többletkiadásokat. A parlamenti módosításokról szóló szavazás után a költségvetési bizottság elfogadta a költségvetés főösszegeit, ezek szerint az eredeti hiánycél nem változik, viszont mind a kiadási, mind a bevételi oldal 370 milliárd forinttal nő. Ezt követően a Parlament is rábólintott a főösszegekre, amelyek innentől kezdődően - a részletes vita során - nem változhatnak.
2012-es büdzsé: véglegesek a főszámok

Az Országgyűlés keddi ülésén 233 igen és 54 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a 2012-es költségvetés főösszegeit tartalmazó számvevőszéki bizottsági módosító indítványt. Eszerint a bevétel 14.323,6 milliárd, a kiadás 14.899,8 milliárd, míg a hiány 576,1 milliárd forint lesz.

A nyugdíj alap bevétele és kiadása is 2.749,6 milliárd forint lesz, az egészségbiztosítási alap bevétele 1.700,1 milliárd, a kiadása pedig 1.735,4 milliárd, míg a hiánya 35,3 milliárd forint lesz 2012-ben.

Az elfogadott módosító indítványok alapján újra megállapított költségvetési főösszegeket tartalmazó bizottsági módosító indítványt ismertetve Szijjártó Péter (Fidesz) a számvevőszéki és költségvetési bizottság alelnöke elmondta: a 600 módosító indítvány körülbelül egytizedét a kormány és az Országgyűlés is támogatta. Az adórendszerben a legfontosabb változásokat az evá-val, a regisztrációs adóval és a népegészségügyi termékdíjjal kapcsolatos módosítások jelentették, a másik nagy változás pedig a megyei önkormányzati intézmények állami kezelésbe vétele, amely közel 350 milliárd forintos mozgást jelentett. Emellett a bírák és ügyészek illetményeinek növekedése, valamint rendőrségnél a tiszthelyettesek és a zászlósok béremelése is változtattak a költségvetésen - mondta Szijjártó Péter.

A kormánypárti politikus kiemelte: a tervek szerint 2012-ben 2,5 százalékos lesz a költségvetés hiánya, amivel megnyílik az államadósság további csökkentésének lehetősége is. Emellett Szijjártó Péter fontosnak nevezte a nyugdíjkassza lábra állítását, valamint azt is, hogy az egészségügyi kassza hiánya is kevesebb mint fele lesz a 2011-esnek. Végül a bizottsági alelnök kiemelte, hogy "rendkívüli mértékű tartalékok vannak" a jövő évi büdzsében: a különböző fejezetekben összesen 300 milliárd forintot különítettek el és ebből 200 milliárd forint felhasználása korlátozott is.A költségvetés újra megnyitott részletes vitáját a jövő héten folytatja az Országgyűlés.

Fiktív bevételeket szórt szét a Parlament (4.)
Nyikos László, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának jobbikos elnöke beszél a testület ülésén a Parlamentben. Mellette ül Szijjártó Péter, a bizottság fideszes alelnöke (b).
Megszavazta a bizottság

A parlament költségvetési bizottsága elfogadta a hétfőn megszavazott módosítások után a jövő évi költségvetés főösszegeit - írja az MTI. A bevétel 14.323,6 milliárd, a kiadás 14.899,8 milliárd, míg a hiány 576,1 milliárd forint lesz.

A kormány által beterjesztett eredeti javaslatban a bevétel 13.950,6 milliárd, a kiadás 14.527,1 milliárd, míg a hiány 576,5 milliárd forint volt.

A nyugdíj alap - módosítások utáni - bevétele és kiadása is 2.749,6 milliárd forint lett. Az eredeti bevételi- és kiadási főösszeg is 2.796,9 milliárd forint volt.

Az egészségbiztosítási alap bevétele - a módosítások után - 1.700,1 milliárd, a kiadása 1.735,4 milliárd, míg a hiány 35,3 milliárd forint lett. Az eredeti bevétel 1.721,2 milliárd, a kiadás 1.755,6 milliárd, míg a hiány 34,4 milliárd forint volt.

Mi történik a bevételi oldalon?

A módosítások között szerepeltek az adóbevételek és a tb-alapok is. Előzetes számítás szerint 60 milliárd forint többlet kiadás került be az elfogadott módosításokkal a jövő évi költségvetésbe.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) eredetileg várt bevétel 179,1 milliárd forint volt. Az előterjesztő által támogatott, és megszavazott módosítás csomagban egy 186,1 milliárdos és egy 203,5 milliárd forintos bevétel is szerepel.A játékadóból várt bevétel 4 milliárd forinttal, 78,4 milliárdra csökkent.

Az áfa bevételre tett több módosító javaslat közül a 2.702,7 milliárd forintos lett a nyertes, ez 5 milliárddal több az eredeti javaslatnál.

A regisztrációs adó bevétel - a múlt héten elfogadott csökkentés miatt - radikálisan kevesebb lesz. Az eredeti 39 milliárd helyett az új bevételi szám 14 milliárd forint.

Az szja eredeti 1,550,7 milliárd forintos bevételi terve 1.555.8 milliárd forintra módosult.

Milyen felelős gazdálkodás? A költségvetés mostani tervezése is bebizonyította, hogy egyre inkább feledésbe merül a felelős állami gazdálkodás elve. Nem csak a hatásvizsgálatok hiánya utal erre, hanem az is, hogy a képviselők ezúttal is előszeretettel nyúlnak ahhoz a megoldáshoz, amikor fiktív bevételeket juttatnak különböző célokra (vagyis papíron egy tollvonással átírják a tervezett adóbevételeket). Ez a szemlélet akkor volt még nagyon jellemző, amikor a költségvetés folyamatos elszállásban volt. (A fiktív bevételeket tavaly is alkalmazták a képviselők.)

Miről is van szó?

A közöskassza.hu - Haza és Haladás Alapítvány által indított és a Költségvetési Felelősségi Intézet hátországával megerősített projekt - múlt heti írásában mutatott rá arra, hogy olyan módosító indítványok kerültek a Parlament elé, amelyek trükkel teremtenek forrást bizonyos kiadásokhoz, illetve kiadásnövelésekhez. A bevételek határtalan emelése papíron ugyan működik, ám ha végül mégsem jön be a magasabb bevétel akkor végső soron a hiány fog emelkedni. Részben az ilyen megalapozatlan bevételnöveléseknek köszönhető, hogy a 2011-es költségvetést az év során módosítani is kellett - emlékeztet a közöskassza.

Az írás szerint az eva jövő évre várható bevétele is ennek a példája. Több módosító indítványt is beadtak ugyanis a képviselők, amelyek az evából származó többletbevételt osztják szét. A módosításnak köszönhetően (eva kulcsának emelése 37%-ra) 24,4 milliárd forinttal több bevétel érkezik evából az eredeti előirányzathoz képest. "Mindez persze csak akkor következne be, ha a jelentősen megemelt kulcs ellenére az evások nem adják fel a vállalkozói tevékenységet, nem folytatják esetleg azt külföldön, vagy nem térnek át költségszámlák gyűjtögetése mellett általános szabályok szerinti adózásra" - emelte ki a közöskassza. Javaslata szerint "mindezek alapján talán okosabb volna, az eva-módosítás igen bizonytalan bevételnövelő költségvetési hatását elsősorban tartalékként kezelni - legalább a megalapozott számítások elvégzéséig".Mire jut még?

Az egészségbiztosítási alap járulék címen 427 milliárd helyett 390 milliárd forinthoz jut. Az alap rokkantsági, rehabilitációs ellátásra 47 milliárddal többet, 183 milliárd forintot kap támogatásként.

Az állami tulajdonú társaságok támogatása keretében a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. jut 4 milliárdos többlethez, összesen 5,5 milliárd forinthoz.

A Munkaerőpiaci Alapból foglalkoztatási és képzési támogatásra 2 milliárddal kevesebb, 25,6 milliárd forint fordítható. Az álláskeresési ellátás pedig 10 milliárddal, 57 milliárd forintra csökkent az eredeti javaslathoz képest. A szociális hozzájárulási adóból 73,6 milliárd forinthoz jut az alapba.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap plusz 22 milliárd, így 45,2 milliárd forint bevételhez jut az innovációs járulékból. Az alap költségvetési támogatása pedig 7 milliárd forint.

A szociális hozzájárulási adó nyugdíjalapot megillető része 1914 milliárd forintról 1794 milliárdra csökkent az elfogadott módosítás nyomán. A biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulékból pedig nem az eredetileg várt 729 milliárd, hanem a módosított 742 milliárd forint folyik be jövőre. Az alap kap még 101 milliárdot az adórendszer átalakításával összefüggő pénzeszköz átvétellel.

Az egészségbiztosítási alap a tervezetthez képest 14 milliárddal kevesebbet, 152 milliárd forintot kap a munkaadóktól. A munkavállalóktól viszont 553 milliárd helyett 556 milliárd forint folyik be ebbe az alapba. Az egészségügyi hozzájárulás pedig 56 milliárdról 99 milliárd forintra emelkedett. A népegészségügyi termékadóból (chips-adóból) nem 30, hanem csak 20 milliárdot kap az alap.

A szavazást követően összeült a költségvetési bizottság, hogy megállapítsa a módosított főösszegeket.

Az origo.hu előzetes számítása szerint a képviselők 60 milliárd plusz kiadást szavaztak meg.

Fiktív bevételeket szórt szét a Parlament (4.)
Orbán Viktor miniszterelnök (elöl), Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője (b-j) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén.
Miről szavaztak még?

Az Országgyűlés kedden szavazott a jövő évi költségvetésről szóló javaslathoz benyújtott mintegy 450 módosító javaslatról.

Az előterjesztő által támogatott valamennyi indítványt egy csomagban fogadták el, a külön szavazásra kért módosítások közül a kormány által támogatottak "mentek át".

Az ezt követő "csomagban" az előterjesztő által nem támogatott módosításokról voksoltak egyenként, ezek közül csak egyet fogadtak el a képviselők: két LMP-s képviselő indítványát a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok támogatásának 1 milliárd forinttal, 6,2 milliárd forintra történő emeléséről. Ellentételként a bányajáradék-befizetést 1 milliárddal, 94 milliárd forintra növelték.

Egy elfogadott módosítás szerint az önkormányzati tűzoltóságok 500 millió forinttal többet, 2 milliárd forintot kapnak jövőre. A vasúti hidak felújítására az eredetileg a kormány által javasolt 100 ezer forint - Manninger Jenő (Fidesz) javaslatára - 5,2 milliárd forinttal emelkedik.

Rogán Antal (Fidesz) javaslatára került be a Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca rekonstrukciójára 1,5 milliárd forint. A képviselő egyúttal a főváros V. kerületének - a szóban forgó területnek - a polgármestere.

Szintén új kiadásként került be a jövő évi költségvetésbe a Zeneakadémia 300 millió forintos támogatása, amelyet Lázár János (Fidesz) javasolt.

A Magyar Olimpiai Bizottság 268,7 millió forint helyett 500 millió támogatáshoz jutott.

A fogyatékos személyek érdekvédelmi szervezeteinek a támogatása 993 millióról 290 millióra csökkent Tapolczai Gergely és Hirt Ferenc fideszes képviselők javaslatára. Ugyan csak ők 160-160 milliót juttattak a vakok és gyengén látók, a siketek és a mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezetének, de jutott - egyebek mellett - 40 millió az autisták és 20 millió az értelmi fogyatékosok társadalmi szervezetének is.

A munkaadói tb-járulék helyébe lépő szociális hozzájárulási adó 88,89 százaléka illeti a nyugdíj-, 7,41 százaléka az egészség-, míg 3,7 százaléka a munkaerőpiaci alapot. A NAV naponta utalja az alapoknak a pénzt.

Lázár János javaslatára a bírák illetményalapja havi 356 ezer forintról 391.600 forintra emelkedik, ekkora lesz az ügyészek illetményalapja is. Egyúttal megszűnik a bírák és ügyészek 13. havi fizetése.

A bíróságok támogatása összességében 5,6 milliárd forinttal emelkedik, ebből jut 1 milliárd a Pest megyei Bíróság felújítására, 475 millió 180 fő bírósági titkár és 527 millió 200 fő bírósági ügyintéző felvételére. Szintén 1 milliárd forint fordítható a Pesti Központi Kerületi Bíróságról leválasztandó új bíróság megalakítására.

Az Országgyűlés Hivatala személyi juttatásokra 1 milliárd 60 millióval többet, 10,28 milliárd forintot költhet.A települési önkormányzatok által fenntartott színházak 1,2 milliárd forinttal többet, összesen 11,8 milliárd forintot kapnak a költségvetési bizottság javaslata nyomán.

A szja átalakítás miatti bérkompenzációra- a költségvetési bizottság javaslatára - 21 milliárdos céltartalékot hoztak létre a költségvetés Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében.

A büntetés-végrehajtás - személyi juttatásra - 1 milliárd forint többletet kapott, így a teljes támogatási összeg 24,9 milliárd forint. A rendőrségnél a többlet 5,9 milliárd, a teljes személyi juttatás így 224,2 milliárd forint lett.

Az Információs Hivatal a külügytől átkerül a belügybe, a működtetése 7 milliárd 670 millió forintba kerül, ennek fele a személyi juttatás.

A katasztrófavédelem 1,6 milliárddal többet, összesen 47,45 milliárd forintot kap jövőre, a Belügyminisztériumhoz került vízügyi igazgatóságok többlet támogatása pedig 192 millió forint, így a teljes támogatás 8,45 milliárd forintra emelkedett.

A gyógyító-megelőző ellátás szakintézetei a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetébe tartoznak. Ezek működési költségvetése 234,7 milliárd forinttal, 282,5 milliárdra emelkedik.

A felsőfokú intézmények hallgatóinak a központi juttatásai 69 millió forinttal, 2,83 milliárdra csökkennek. A Lakitelek Népfőiskola támogatása 100 millióval, 300 millió forintra növekszik.

A Kettesfogathajtó Világbajnokságra eredetileg nem volt előirányzat a költségvetésben. Varga László (KDNP) javaslatára 75 millió forint fordítható erre a célra.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására előirányzott 13 milliárd forint 1,2 milliárddal csökkent.

A Nemzeti Szociális Alapból a korhatár alatti szolgálati ellátásokra 9 milliárddal kevesebb, 85,2 milliárd forint fordítható.

A Magyar Művészeti Akadémia titkársága az eredeti 550 millió forint helyett 755 millió forintot kapott Rogán Antal módosító javaslatára.
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Brexit london tuntetes1500